Växtfärg – ett hållbart och naturligt sätt att färga tyg
Att färga tyg med växter är bra av flera anledningar. För det första är det en mycket miljövänlig och hållbar metod för att färga tyg. I stället för att använda kemiska färgämnen som kan vara skadliga för både miljön och människors hälsa, använder man färgämnen som utvinns från växter.
Färgning med växter är också ett sätt att få fram unika och vackra färger! Eftersom olika växter ger olika nyanser av färg kan man få en mängd olika färgresultat beroende på vilken växt man använder. Dessutom kan man experimentera med olika kombinationer av växter för att skapa nya och spännande färger.
En annan fördel med växtfärgning är att det kan vara en mycket avkopplande och terapeutisk aktivitet. Att samla in och förbereda växter, koka material och färga tyg kan vara en mycket meditativ process som hjälper till att minska stress och ökar kreativiteten.
Sist, men inte minst är växtfärgning en viktig del av traditionella hantverkstraditioner runt om i världen. Genom att lära oss om och praktisera växtfärgning kan vi bevara och hedra dessa traditioner samtidigt som vi skapar någonting vackert och användbart.
Här är några tips för att lyckas med din naturliga färgning!
Nyanser och material
Det är inte alla tyger som kan färgas med naturmaterial. De bästa att använda är de som själva är gjorda av naturliga material, så som bomull, siden, ull och linne. Syntetiska tyger kan färgas men då blir nyansen oftast ljus och inte så intensiv. Inte alla naturliga material ger färg och vissa färger blir helt olik sin ursprungliga källa, som rödkål till exempel – den ger en blå färg!
Olika nyanser från olika växter:
• Orange: morötter, guldlav, lökskal.
• Brun: maskrosrötter, ekbark, valnötsskal, te, kaffe, ekollon.
• Rosa: bär, körsbär, röda och rosa rosor, avokadoskal, frön.
• Blått: rödkål, fläder, röda mullbär, blåbär, lila druvor, kornellbark.
• Rödbrun: granatäpplen, rödbetor, bambu, hibiskus.
• Gråsvart: Björnbär, valnötsskal, irisrot.
• Röd-lila: basilikablad, dagliljor.
• Grönt: kronärtskockor, spenat, pepparmyntablad, syrener, gräs, nässlor, groblad, persikablad.
• Gult: lagerblad, ringblommor, solrosblad, johannesört, maskrosblommor, paprika, gurkmeja, bladselleri, syrenkvistar, gulrotsrötter.
Så här färgar du tyg med naturliga färgämnen
När du ska färga tyg med växtmaterial får du bäst nyans om du använder färskt material, alltså inte torkade växter eller örter. Torkat växtmaterial ger dig vanligtvis dämpade färger och ibland ingen färg alls. Om växten är seg, som exempelvis rötter, krossa då först roten med en hammare för att lösgöra fibrerna som ger färg.
Förbered ditt tyg
Innan du börjar färgningsprocessen förbereder du tyget genom att först tvätta det. Torka det dock inte – det måste vara blött. Förbered sedan ditt fixeringsmedel som hjälper tyget att lättare ta upp de naturliga färgämnena. För färgning med bär använder du salt och för alla andra växtmaterial använder vinäger.
Här är måtten:
• Salt: Blanda 0,5 dl salt i 8 dl kallt vatten
• Vinäger: blanda 2 dl vinäger med 8 dl kallt vatten
Placera ditt fuktiga tyg i fixeringslösningen i en timme. Skölj med kallt vatten när det är klart. Sedan är det dags att färga tyget!
Innan du börjar, täck ytan på ditt arbetsområde med en tidning, tyg, eventuellt även plastfolie eller liknande för att inte färga ytan. Använd gärna handskar så att du inte får färg på händerna. Förbered sedan ditt färgämne.
Så här gör du:
1. Placera växtmaterialet i en stor kastrull i rostfritt stål.
2. Fyll kastrullen med dubbelt så mycket vatten som växtmaterialet.
3. Låt sjuda på svag värme i någon timme tills vattnet fått en fin mörk färg.
4. Sila bort växtmaterialet och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
5. Lägg sedan i tyget i färgbadet och låt det sjuda på svag värme i någon timme, rör om då och då.
6. Kontrollera ditt tyg. Kom ihåg att nyansen blir ljusare när det torkat. En timme bör ge fin färg, men ju längre tyget får ligga i färgbadet, desto mörkare, mer intensiv färg.
7. När du fått den nyans du vill ha, ta ut tyget och skölj det i kallt vatten. Räkna med att överskottsfärg kommer att rinna av.
8. Låt torka
Mönster
Du kan även knyta dina tyger innan du låter dem sjuda i färgbadet för exempelvis olika batikmönster eller liknande . Bara fantasin sätter gränser för vad du kan åstadkomma med naturlig växtfärgning. Du kan dessutom experimentera med allt från kläder till sjalar, dukar, gardiner och kuddfodral. Dubbelkolla bara så att tyget kan absorbera färgen som vi nämnde ovan.
Lycka till!
Anki toften
juli 9, 2024 den 11:38 f mVäxtfärgning