Visste du att du kan behandla akne med jojobaolja?
Jojobaoljan, naturens guld i flytande form är balanserande och lugnande. Tack vare att jojobaoljan är antiinflammatorisk så kan den bland annat därför hjälpa till att bekämpa finnar. Jojobaoljan har balanserande och återfuktande egenskaper och hjälper till att påskynda läkningsprocessen vid redan utslagen akne och förhindrar tilltäppta porer.
Jojobaoljan är den oljan som är mest lik våran huds egna olja (Sebum) som kommer från hudens egen talgproduktion.
Att jojobaolja är så pass lik vårt huds sebum gör också att den mjukar upp porerna och hjälper till att lösa upp pormaskar.
Den fantastiska Jojobaoljan är antibakteriell, antiviral (virus) och antifungal (svamp). Laboratorietester har visat att jojobaolja är effektivt mot bakterier och svamp som kan orsaka salmonella, E. coli och candida.
Jojobaoljan är dessutom naturligt rik på Vitamin E som är en kraftig antioxidant.
Forskning visar att jojobaolja hjälper läkningsprocessen vid sår och ärr genom att agera som ett skyddande lager på den skadade huden.
Jojobaoljan bidrar dessutom till ökad kollagenproduktion, ett protein som huden producerar mindre av med åldern. Studier visar att antioxidanter som påstryks på huden hjälper till med hudens egen kollagenproduktion.
Oljan kan hjälpa till att minska symptom av eksem, psoriasis och andra hudproblem. Jojobaoljans antiinflammatoriska och lindrande effekter kan hjälpa till att minska besvär av olika hudproblem som till exempel torrhed, rodnad, klåda och fjällningar.
Jojobaolja kan användas på alla hudtyper. På molekyleär nivå är jojobaolja ett vax – alltså inte en olja – som är mycket likt det som våra talgkörtlar producerar, sebum. Även om den absorberas mycket väl av din hud så lämnar den en skyddande hinna på hudytan. Jojobaoljan är vanligtvis en olja som sällan orsakar en allergisk reaktion, trots att personen annars brukar reagera på andra vegetabiliska oljor.
Jojobaoljans doft är nötig och färgen gul. Den kommer helt att stelna vid lägre temperaturer, men den blir åter flytande vid rumstemperatur.
Prova ”The oil cleansing method” mot Akne!
The oil cleansing method, förkortat OCM, är en skonsam rengöringsmetod där du bara använder oljor.
OCM bygger på principen att fett löser fett, där du använder en bra olja som rengör huden utan att torka ut den, som många rengöringsprodukter annars gör.
Att tvätta bort smink naturligt funkar alldeles utmärkt med jojobaolja. Eftersom många sminkprodukter är oljebaserade funkar det enligt principen lika-löser-lika. Det är dessutom skonsamt, återfuktande och närande för din hy.
Hudens naturliga fettlager påverkas inte när du använder en olja, vilket gör att huden lämnas ren, mjuk och smidig.
Även om du inte lider av acne kan du göra OCM. Du kan även använda andra oljor när du gör OCM som tex olivolja, kokosolja, mandelolja, eller fett-vaxet sheasmör.
OCM är extra fördelaktig att använda när du lider av någon av följande:
- Rosacea
- Fet hy, oren hy, akne
- Känslig hy, med tex eksem eller torr hy
Gör såhär:
- Rengör ansiktet, ta bort smink om du använder det.
- Ta en varm blöt handduk och håll på ansiktet i några minuter på ett rengjort ansikte för att öppna upp hudporerna.
- Smörj sedan ansiktet med jojobaolja med små cirkulära rörelser för att lösa upp smuts & pormaskar, smörj extra noga på områden där du upplever mer acne/orenheter. Ta tillräckligt mycket för så det går att massera ansiktet enkelt, men det ska inte vara för mycket så det droppar olja från ditt ansikte.
- Skrubba sedan gärna ansiktet med handduken lite. Tvätta bort överflödig olja och smuts eller torka bort. Jojobaoljan absorberas väldigt enkelt av huden och lämnar inte huden oljig och fettig som många andra oljor gör. Därför är det den perfekta ansiktsoljan som många älskar! Så du behöver inte tvätta ansiktet med en tvål eller ansiktsrengöring efteråt.
Köp Jojobaolja med pumpflaska här.
Köp Ekologisk kallpressad jojobaolja här.
Köp kallpressad Jojobaolja här.
Källor:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21211559/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24772476/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197201/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26977069/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19134124/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5571488/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16546829/