Inspiration

Giftfri deodorant

giftfrideo

Giftfri deodorant

 

Alla svettas. Det är en naturlig och nödvändig funktion i kroppen, men de flesta av oss vill inte lukta svett utan dofta fräscht – både för egen del och inför andra!

 

Det finns många skäl till att man bör använda deodoranter som är snälla mot både hud och kropp, då många konventionella deodoranter på marknaden innehåller starka ingredienser som exempelvis aluminium. Aluminium är en vanlig ingrediens i deodoranter eftersom det hjälper till att blockera svettkörtlarna och hindra svett från att komma ut. De negativa hälsoeffekterna av aluminium är bland annat att det finns forskning som tyder på att det kan påverka hormonbalansen i kroppen och dessutom öka risken för bröstcancer.

 

En annan anledning till att överlag välja sina hygien- och skönhetsprodukter med omsorg är att huden är det organ i kroppen som absorberar mest, vilket betyder att allt du exponerar din hud för tar din kropp upp och sänder vidare ut i systemet – vilket i sin tur påverkar hela dig.

 

Därför är främst deodorant någonting att vara extra noggrann med när det kommer till giftfria ingredienser, eftersom körtlarna i armhålan absorberar extra mycket samt att huden i sig är väldigt känslig – speciellt om man rakar sig under armarna.

 

Fördelar med naturlig och giftfri deodorant

 

Genom att använda en naturlig deodorant låter du din kropp att svettas utan att störa kroppens naturliga funktioner och undviker dessutom att få in gifter i kroppen som kan skapa obalans och i värsta fall svåra åkommor.

 

Här är några av de främsta fördelarna med att använda naturlig deodorant:

 

  1. Låter dig svettas

 

Svettning är din kropps naturliga kylmekanism. Svettning är kroppens sätt att reglera temperaturen. Svett lämnar huden genom dina porer och avdunstar på utsidan, vilket hjälper till att kyla ner din kropp. En av de största fördelarna med naturlig deodorant är att den hjälper till att eliminera oönskad lukt samtidigt som den låter din kropp svettas och kyla ner sig.

 

  1. Motverkar lukt naturligt

 

Det är inte svett i sig som orsakar obehaglig kroppslukt, utan snarare svett i kombination med de bakterier som redan finns i din hud. Din kropp har två typer av svettkörtlar: merokrina, som reglerar temperaturen och finns överallt på kroppen, och apokrina. Som finns på vissa ställen som exempelvis armhålan. De apokrina körtlarna aktiveras under puberteten och sammansättningen av bland annat proteiner och lipider gör att de drar till sig bakterier som i sin tur gör att svettlukt kan uppstå.

 

Det en naturlig deodorant gör är att den hjälper till att neutralisera lukten med hjälp av naturligt framställda ingredienser, istället för kemiskt framställda och parfymerade deos som istället hämmar och stoppar svett från att tränga igenom. Många naturliga ingredienser, som exempelvis tea-tree- och kokosolja, har antibakteriella egenskaper som aktivt arbetar för att dölja dålig lukt och dessutom hjälper till att minimera bakterierna på din hud – vilket är boven som orsakar lukten!

 

  1. Du kommer att känna skillnad

 

Det kan ta några veckor innan din kropp ställt om från att använda starka deodoranter till naturliga och giftfria – men många upplever en positiv skillnad redan från första gången! Produkten är mer dryg, doftar naturligt och fräscht, känns annorlunda på huden (på ett positivt sätt!) och de luktneutraliserande botaniska ämnena utan vare sig konstgjorda och kemiska ingredienser eller konserveringsmedel gör att du kan känna dig säker med användningen av en naturlig deodorant som inte är ohälsosam på något sätt.

 

  1. Bra för känslig hud

 

Om du regelbundet rakar dig under armarna vet du exakt hur känslig din hud kan vara i det området och hur irriterad den kan bli. Med växtbaserade ingredienser i naturliga deodoranter får du en extra knuff i läkandet av din känsliga hud och många av ingredienserna verkar också mjukgörande och återfuktande.

 

Naturliga deodoranter kan också hjälpa dig att undvika andra hudirritationer, såsom utslag och allergiska reaktioner. En studie publicerad i Contact Dermatitis visade att deodoranter var den primära orsaken till doftbaserade allergiska hudutslag, så det finns många positiva hälsofördelar med att välja en naturlig deodorant fri från kemiska tillsatser.

 

  1. Gott samvete

 

Om du även brukar tänka på miljön och vilka negativa effekter många hygien- och skönhetsprodukter kan ha för inverkan, kan du med gott samvete använda dig av naturliga deodoranter. Att välja en deodorant gjord med naturliga, hållbara och ansvarsfulla ingredienser hjälper till att säkerställa att du får det skydd du behöver samtidigt som du har miljön i åtanke. Många naturliga deodoranter har även förpackningar som även de är miljövänliga, antingen gjorda på glas eller växtbaserat material så som Grön-PE (sockerrör).

 

Effektiv och hälsosam

 

Naturliga deodoranter har flera fördelar både för din hud och miljön, och är minst lika effektiva som de deodoranter du finner i dagligvaruhandeln – och dessutom fria från konstiga innehållsförteckningar som kan vara skadliga för dig, din hud och din kropp.

 

Det finns många alternativa deodoranter som inte innehåller vare sig aluminium eller andra giftiga ämnen, som är naturliga och ofta gjorda av ekologiska ingredienser som exempelvis bikarbonat, kokosolja, talk och andra växtbaserade ämnen som hjälper till att neutralisera lukt utan att blockera svettkörtlarna. Dessa alternativ är speciellt bra för dig med smed känslig hud eftersom de inte innehåller kemikalier som kan orsaka irritation och klåda

 

Det finns också en annan aspekt som vi nämnde ovan: hållbarheten. Naturliga deodoranter innehåller inte kemikalier som skadar vare sig miljön eller dig, är ofta mer dryga än konventionella deodoranter, och framställda med ekologiska ingredienser samt förpackade i biologiskt nedbrytbara förpackningar, vilket gör dem mer hållbara och mer reko!

 

Som du ser finns det många skäl att välja en giftfri och naturlig deodorant! Klicka HÄR för att komma till de deodoranter vi gillar bäst här på Rekohyllan!

 

 

Källor:

Texas A&M University Health Science Center

Mayo Clinic

Clinical Microbiology Reviews

Contact Dermatitis

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0