Problem med matsmältningen? Testa fänkål!

Fänkål som traditionell huskur härstammar ursprungligen från länderna kring Medelhavet men har på senare år blivit väldigt populär över hela världen för sin lakritssmak och positiva hälsoeffekter – bland annat för dess mirakeleffekt när det kommer till matsmältningsproblem. Häng med så berättar vi mer!

Fänkål – vitaminer och mineraler med lakritssmak

Fänkålen tillhör släktet morot, persilja och dill – det kan du bland annat se på dess gröna blad som liknar just dill! Trots fänkålens svenska namn är det faktiskt ingen kål utan man tror att namnet kommer från den latinska benämningen foeniculum, vilket betyder litet gräs – och genom åren har namnet försvenskats och till slut blivit fänkål.

Man kan äta hela fänkålen, allt från roten och stjälkarna, till blad, frö och blommor! Fänkål har höga halter av C vitamin och fibrer, men är även rik på folat – och järn som är en viktig mineral för oss människor.

Idag är fänkål en populär ingrediens i Sverige, inte bara som mat utan även som smaksättare i soppor och som örtte. Fänkålens säsong i Sverige är från juli till september.

Fänkålen har kryddiga lakritstoner med en mild sötma och innehåller samma smakämne som finns i anis – nämligen anetol. Bladen som liknar dill smakar dock citrus! När färsk fänkål hettas upp i matlagning kan en del av lakrits- och citrussmakerna avta något, därför kan man med fördel smaksätta extra med exempelvis torkade fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål som topping på maten.

Fänkålens positiva hälsoeffekter

Fänkål är en mångsidig ört som har använts i århundraden inom just naturmedicin och huskurer. Det är en bra källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör det till ett fördelaktigt tillskott i vardagen!

En av de viktigaste hälsofördelarna med fänkål är dess förmåga att hjälpa till med matsmältningen. Fänkål har använts som ett naturligt matsmältningshjälpmedel i århundraden, och dess unika kombination av fibrer och flyktiga oljor kan hjälpa till att stimulera produktionen av matsmältningsenzymer, lindra uppblåsthet och minska känslor av matsmältningsbesvär.

Fänkål är också en bra källa till vitaminer och mineraler, så som C vitamin, kalium, magnesium, folat och järn. C vitamin är en av de viktigaste vitaminerna när det kommer till att stärka vårt immunförsvar, medan kalium kan hjälpa till att reglera blodtrycket och magnesium stärker skelett och muskler. Järn är också ett viktigt ämne som hjälper med bland annat syretillförseln i blodet och även ämnesomsättningen i kroppen.

Förutom fänkålens fördelar när det kommer till matsmältning och näring, har örten även flera antioxidantegenskaper! Antioxidanter hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler: instabila molekyler som kan orsaka cellskador och leda till kroniska sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

Så inte bara smakar fänkålen gott – den bidrar även till många positiva hälsoeffekter!

Fänkål i örtte

Vi på Rekohyllan älskar smaken och doften av fänkål i te – och många av de örtteer vi valt ut här hos oss innehåller torkade fänkålsfrön, bland annat Vata örtte, Mamma Te, Kvinno te, och självklart Goa Magars Te!

Koka upp vatten, häll 2 dl hett vatten i en stor kopp, tillsätt 2-3 tsk te efter smak, låt dra i 5 minuter – och njut av denna fantastiska och smakrika ört!

 

LIKNANDE INLÄGG

rödbetshummus_recept_rekohyllan

Rödbetshummus

Rödbetshummus   Hummus är både enkelt och gott att göra själv hemma, denna är dessutom en färgglad variant gjord på rödbeta som piggar upp vilken

Läs mer »