Inspiration

Hälsoboost med ingefära!

halsoboost med ingefara

Hälsoboost med ingefära!

Visste du att användandet av ingefära går flera tusen år tillbaka i tiden och har sitt ursprung i Asien? Den syrliga roten har länge setts som en hälsofrämjande medicinalväxt i många länder världen över och används än idag för åkommor som förkylningar och illamående.

Låt oss ta en titt på ingefäran, dess historia, vilka positiva effekter den har för både kropp och knopp – och på vilket sätt du kan använda den!

Ingefära är en flerårig tropisk ört som kan bli mellan 50 och 150 centimeter hög, och när den blommar får den purpurfärgade och gulgröna blomblad! Ingefäran har en grov och knölig rot som länge och flitigt använts som bland annat krydda och medicin runtom i Asien. Det är även här, i Kina närmare bestämt, som man funnit rester från odlad ingefära som sträcker sig mer än 3000 år tillbaka i tiden. Man har även funnit gamla kinesiska läkeböcker som är flera tusen år gamla, där ingefäran beskrivs med orden ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon, får apotekaren dö av hunger,” vilket tyder på att man redan då insåg örtens läkande förmågor!

I Kina ser man på ingefära som en av de äldsta kryddorna och medicinalväxterna, och man antar att användandet av roten började redan när den växte vilt i södra Kina, för att sedan under antiken sprida sig till stora delar av Asien – men även Afrika. Ingefäran odlas idag i tropiska regioner runtom i världen men återfinns endast i vilt tillstånd på Borneo.

Ingefäran kom till Europa via Arabiska halvön, tillsammans med de flesta andra exotiska kryddor runt 100-talet, men det var inte förrän på 800-talet som ingefäran började distribueras ut i större mängder och då från det nya handelscentrat i Venedig. Ingefäran höll sig länge som en exklusiv och dyrbar krydda, och på 1300-talet talade man om den som ett effektivt medel mot pesten. På 1500-talet började den användas i större utbredd och då av många europeiska hushåll som medicin mot hosta och heshet.

I Sverige kan man hitta gamla svenska matrecept som innehåller ingefära redan från 1200-talet, men kryddor som ingefära, kanel, nejlika och muskot var fortfarande dyrbara och exklusiva, och användes endast i kungahusen och i de finare rummen.

Idag har säkerligen vart och vartannat svenskt hushåll en bit ingefära i skafferiet, om inte annat åtminstone på kryddburk eller i form av te. Hälsofördelarna med just ingefära är många och även svenskarna är flitiga med att använda denna syrliga och heta rot i allt från matlagning och bakning till smaksättare i te eller som en kur mot förkylning och andra sjukdomar.

Hälsofrämjande effekter

Ingefära används som medicinalväxt inom bland annat traditionell kinesisk medicin och indisk medicin, även kallat Ayurveda. Här ser man ingefäran som en ört som har stora hälsofrämjande effekter och den används främst vid förkylningar, illamående, led- och huvudvärk.

Ingefära har antiinflammatoriska effekter och innehåller en mängd antioxidanter. Forskare har faktiskt kommit fram till att ingefära är en av de mest antiinflammatoriska råvarorna som finns! Ingefära används främst för att dämpa de vanligaste tecken på lättare sjukdom i vardagen, såsom huvudvärk, förkylning, illamående och kräkningar. Men forskare har faktiskt funnit att ingefäran dessutom har kraftigare egenskaper som kan verka hälsofrämjande i mer komplicerade sjukdomsfall. Man har sett att ingefäran har många bioaktiva föreningar som fenol och terpen. De fenoliska föreningarna är främst gingeroler, shogaoler och paradoler, som står för ingefärans olika bioaktiviteter, och på senare år har ingefära faktiskt visat sig även ha biologiska aktiviteter – såsom antioxidant, antiinflammatorisk, antimikrobiell, och till och med så kallad anticanceraktiviteter!

Dessutom har studier visat att ingefära har potential att förebygga och hantera flera åkommor såsom neurodegenerativa sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, diabetes, hjälper till att stötta hjärnverksamheten, och till och med kan motverka Alzheimers.

De hälsofrämjande effekterna du kan få av ingefära till vardags:

  • Stärker immunförsvaret
  • Dämpar illamående
  • Minskar ömhet i muskler
  • Stöttar matsmältning
  • Lindrar förkylning
  • Dämpar halsont/hosta/heshet
  • Lindrar menssmärtor
  • Verkar antiiflammatorisk

Hur du använder ingefära:

  • Skala och ät den rå (kom ihåg att ingefäran är stark, så börja med små bitar om du inte är van)
  • Skala, riv och tillsätt i smoothie
  • Skala, riv och tillsätt i gryta/soppa
  • Skala, riv och tillsätt i te eller annan örtbryggd
  • I torkad pulverform: tillsätt i smoothie/matlagning/te

Exempel på användning:

  • Te/örtbryggd: slå på hett vatten i en kopp; tillsätt en skiva citron, riven ingefära; eventuellt även en tepåse eller annan valfri ört, och honung; låt dra; sila; drick!
  • Smoothie: finhacka ingefära, ananas, selleri och banan; tillsätt pressad citron, bladspenat och linfrön; mixa med en skvätt vatten beroende på önskad tjocklek; drick!
  • Gryta: använd torkad ingefära i kryddform eller färsk riven som smaksättare, passar bäst i indiskinspirerade grytor med andra heta kryddor och exempelvis linser/bönor.
  • Soppa: använd torkad ingefära i kryddform eller färsk riven som smaksättare, passar bäst i asiatiska soppor på kokosmjölksbas med exempelvis bambuskott och minimajs i.

När ska du inte äta ingefära?

Ingefära i för stora mängder bör ej intas om du är gravid, äter blodförtunnande medicin eller är barn under 12 år.

Kom ihåg att ingefära är en ört som används som naturläkemedel och så kallad husmorsmedicin, samt smaksättare eller råvara i matlagning, och bör därför ej användas som ersättare till läkemedel eller medicin. Kontakta alltid en läkare om du misstänker att du har en sjukdom eller är i behov av västerländsk skolmedicin eller läkemedel.