Hälsofördelar med kallbad

Hälsofördelar med kallbad

Att kallbada kan ge många positiva hälsoeffekter för både kropp och knopp! Nedan listar vi fem utav en mängd olika hälsofördelar som kommer med att kallbada!

 

Endorfiner

Precis som vid träning utlöses endorfiner som får oss att må bra, inifrån och ut!

Energi

När nerverna i kroppen utsätts för kyla börjar hjärtat att slå snabbare och andningen stimuleras. Därför sätts kroppen verkligen igång vid kallbad, minskar trötthet och ger mer energi!

Koncentration

När kroppen utsätts för iskallt vatten utlöses en stressreaktion i kroppen. Denna stressreaktion gör att det parasympatiska nervsystemet aktiveras vilket bland annat ökar utsöndringen av hormonet noradrenalin, som bland annat ger förbättrad reaktions- och koncentrationsförmåga.

Avslappning och återhämtning

Idrottare tar ofta kallduschar efter sin träning, dels för att lindra muskelsmärtan, dels för att påskynda återhämtningsprocessen. De antiinflammatoriska effekterna som kallt vatten ger hjälper till att mjuka upp lederna samtidigt som man upplever smärtlindring. När venerna dras ihop elimineras gifter från blodomloppet, vilket minskar inflammation i kroppens vävnad.

Ökar hälsosam fettproduktion

Människokroppen innehåller två typer av fett: vitt fett är det som byggs upp när man äter för mycket och rör på sig för lite, brunt fett är bra fett som genererar värme i kroppen och hjälper till att minska produktionen av vitt fett. Och kallbad, ja det aktiverar produktionen av brunt fett, vilket är hälsosamt!

Positiv kick

Kylan sätter igång hjärnan, minskar negativa känslor i kroppen och får dig att tänka klarare. Det finns även belägg för att kontinuerligt kallbadande minskar risken för depression! Det kalla vattnet stimulerar nämligen utsöndringen av noradrenalin i hjärnan, en effekt som bidrar till minskning av de kemikalier i hjärnan som genererar dåligt humör eller nedstämdhet.

 

Dessutom är ju kallbad en utmaning, och alla utmaningar man tar sig an och klarar, ger ju automatiskt en härlig känsla inifrån och ut och en extra boost för självförtroendet!

 

LIKNANDE INLÄGG

rödbetshummus_recept_rekohyllan

Rödbetshummus

Rödbetshummus   Hummus är både enkelt och gott att göra själv hemma, denna är dessutom en färgglad variant gjord på rödbeta som piggar upp vilken

Läs mer »