Inspiration

Ekologiska kryddor är bra för din hälsa

pratiksha-mohanty-V0xp-dTS3z0-unsplash

Ekologiska kryddor är bra för din hälsa

 

Kryddor har spelat en mycket viktig roll i människans historia, och hur vi förbereder och tillagar vår mat är en tradition som sträcker sig årtusenden tillbaka i tiden – med en mängd olika recept och metoder i matkulturer runtom i världen! Att tillsätta kryddor i maten tillför varje rätt en alldeles egen och unik smak. Vilken sorts krydda och vilken mängd du tillför har en stor påverkan i hur slutresultatet faktiskt blir. För visst är det så, att kryddor både kan hjälpa och stjälpa smaken på maten.

 

Kryddor – mer än bara smaksättare

 

Örter och kryddor har alltid varit en integrerad del av vårt kök och varje maträtt vi lagar kräver vissa kryddor – annars smakar det inte som det ska. Eller i alla fall inte hur det förväntas smaka!

 

Kummin, svartpeppar, korianderfrön, gurkmeja och många andra kryddor används varje dag i miljontals kök världen över. Kryddor är dock så mycket mer än bara smaksättare till din mat utan påverkar även din hälsa genom sina sammansättningar på en mängd olika sätt. I många fall används även kryddor för att bekämpa olika åkommor eller stärka immunförsvaret.

 

Eftersom kryddor fungerar dels som smaksättare dels som hälsofrämjande råvaror är det viktigt att tillsätta så rena och naturliga ingredienser som möjligt i din matlagning. Genom att använda ekologiska kryddor är fördelarna för både mat och hälsa många fler än om du använder icke-ekologiska. Häng med, så berättar vi mer!

 

Varför du bör använda ekologiska kryddor

 

När du springer runt mellan hyllorna i matvarubutiken är det lätt att plocka det första bästa du ser och stoppa ner i varukorgen. Vi människor är vanedjur och gör ofta som vi alltid gjort och använder samma gamla vanliga recept, ingredienser och råvaror. Men i många fall är det bättre att välja ekologiskt – speciellt när det kommer till kryddor.

 

Här är de främsta anledningarna och fördelarna till att det alltid är en bra idé att använda ekologiska kryddor när du lagar mat:

 

  • Färre bekämpningsmedel

Ekologiska kryddor produceras med hjälp av naturgödsel och kompost. Det är därför de inte kommer i kontakt med några bekämpningsmedel eller skadliga jordbrukskemikalier och därmed kan kallas ekologiska. Detta gör kryddorna mer näringsrika och bättre för din hälsa. Varje krydda har en unik sammansättning och genom att odla dem så naturligt som möjligt hjälper dess ingredienser att stötta din kropp på en mängd olika sätt!

 

  • Fräschare smak

Ekologiskt odlade kryddor är färskare än de som produceras med hjälp av kemikalier och bekämpningsmedel. Dessa kryddor har även mycket mindre eller ingen mängd konserveringsmedel i sitt innehåll. Så inte bara är de bättre för dig och din hälsa, de smakar dessutom mycket fräschare än icke-ekologiska!

 

  • Högre dos av näringsämnen

När du använder konventionella och icke-ekologiska kryddor har de redan förlorat en betydande mängd näringsämnen på grund av de konserveringsmedel de innehåller. Men ekologiska kryddor däremot, de är fyllda med alla viktiga näringsämnen som ligger bevarade och inkapslade på grund av hur de odlas och hanteras. Genom ekologiska kryddors naturliga och konserveringsmedelsfria innehåll tar din kropp lättare upp de näringsämnen som finns i.

 

  • Förebygger sjukdom

En av de bästa anledningarna till att använda ekologiska kryddor är att de stärker din kropps immunitet mot sjukdom. Många kryddor och deras innehåll kan hjälpa till att förbereda kroppen för att bekämpa många sjukdomar och hälsoproblem. Vitlök, spiskummin, gurkmeja, ingefära och många andra kryddor är kända för sina läkande och stärkande egenskaper. Det är därför som kryddor som odlas ekologiskt efterfrågas mer än icke-ekologiska kryddor när de kommer till just hälsoeffekterna.

 

Hälsofördelar med att använda ekologiska kryddor

 

Ekologiska kryddor har mycket mer att erbjuda än bara doft, utseende och smak. I tusentals år har de hjälpt människor att öka sin ämnesomsättning, förbättra immuniteten och bekämpa olika typer av sjukdomar och åkommor.  Eftersom inga bekämpningsmedel och kemikalier används under odlingen är ekologiska kryddor säkra att använda.

 

Att använda ekologiska och naturliga kryddor och örter är ett bra sätt att ge smak åt dina måltider samtidigt som du förbättrar din hälsa. Här är några av de bästa hälsofördelarna med att använda ekologiska och naturliga kryddor och örter i din matlagning:

 

  • Stärker immunförsvaret

Ekologiska och naturliga kryddor och örter är rika på antioxidanter och andra näringsämnen som hjälper till att stärka immunförsvaret. Vitlök, till exempel, är känd för sina antibakteriella och antivirala egenskaper, medan gurkmeja är en potent antiinflammatorisk. Dessa kryddor och örter kan hjälpa till att bekämpa infektioner och sjukdomar och hålla dig frisk.

 

  • Minskar inflammation

Inflammation är ett naturligt svar på skada eller infektion, men kronisk inflammation kan bidra till ett brett spektrum av hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar, artrit och cancer. Många ekologiska och naturliga kryddor och örter har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen. Ingefära, till exempel, har visat sig vara lika effektiv som vissa antiinflammatoriska läkemedel vid behandling av artros.

 

  • Minskar risken för kroniska sjukdomar

Många ekologiska och naturliga kryddor och örter innehåller föreningar som har kopplats till en minskad risk för kroniska sjukdomar. Till exempel har kanel visat sig förbättra blodsockernivån hos personer med diabetes, medan oregano har potenta antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att skydda mot livsmedelsburna sjukdomar. Att regelbundet tillsätta dessa kryddor och örter i din matlagning kan hjälpa till att hålla dig frisk och minska risken för kroniska sjukdomar.

 

  • Förbättrar maghälsa

Ekologiska och naturliga kryddor och örter kan också bidra till att förbättra matsmältningen. Många kryddor och örter har traditionellt använts för att behandla problem som uppblåsthet, gaser och förstoppning. Fänkål har till exempel visat sig ha en avslappnande effekt på matsmältningssystemet, medan pepparmynta kan hjälpa till att lindra besvär kopplade till mage och tarm.

 

  • Främjar viktminskning

Att använda ekologiska och naturliga kryddor och örter i din matlagning kan också bidra till att främja viktminskning. Många kryddor och örter har visat sig ha en termogen effekt, vilket innebär att de ökar kroppens ämnesomsättning och hjälper till att bränna fler kalorier. Till exempel har cayennepeppar visat sig öka fettförbränningen och minska aptiten.

 

  • Förbättrar hjärnans funktion

Slutligen kan ekologiska och naturliga kryddor och örter även förbättra hjärnans funktion. Många kryddor och örter innehåller föreningar som har visat sig förbättra kognitiv funktion, minne och koncentration. Till exempel har rosmarin visat sig förbättra minnet och vakenhet, medan saffran har visat sig ha positiva effekter för humöret och minska symtom på depression.

 

Ofarlig sterilisering

 

Många örter och kryddor kräver tropiskt klimat och kan inte odlas i Sverige. Detta innebär att dessa importeras och måste steriliseras innan de säljs vidare, för att döda eventuella mikrober och levande organismer som finns. Denna process är lite av en balansgång eftersom man vill bevara smaken men samtidigt kunna erbjuda en säker och högkvalitativ produkt. Processen för sterilisering av kryddor kan ske på tre olika sätt: genom gasning med kemikalier, strålning eller tryckbehandling.

 

Tryckbehandling, eller ångsterilisering som det också kallas, är den enda metoden som är tillåten för ekologisk produktion. Denna metod tryckbehandlar råvaror med koldioxid under en viss tid och vid en specifik temperatur, för att säkerställa att eventuella levande organismer bryts ned. Metoden är ofarlig och vanligt förekommande inom livsmedelsindustrin – och har visat sig vara den bästa metoden för att behålla både smak och näringsämnen i främst kryddor.

 

Rekohyllans skafferi

 

Som du ser så är fördelarna många med att använda ekologiska och naturliga kryddor och örter i din matlagning! Dessa kryddor och örter har använts i världen över sedan urminnes tider för sina läkande och stärkande egenskaper. De hjälper till att stärka immunförsvaret, sänka inflammation, minska risken för kroniska sjukdomar, förbättra matsmältningshälsan, främja viktminskning och stöttar hjärnans funktioner.

 

På Rekohyllan har vi nu börjat utöka kategorin ”Skafferi” där vi bland annat samlar våra favoriter när det kommer till kryddor, te och örter. In och botanisera bland en mängd olika ekologiska alternativ!

 

 

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0