Varje månad har vi ”Månadens Reko” här på Rekohyllan där vi intervjuar personer som vi inspireras av och som vi tycker gör en positiv förändring för vår jord.
Godroten AB grundades i maj 2023 av Mats Hansson och Lotta Lindqvist, som lämnade sina stillasittande kontorsjobb för att söka ett liv med mer rörelse och frihet. Deras passion för mathantverk, som hade vuxit fram som en hobby under lång tid, ledde till beslutet att satsa helhjärtat på det. Idag är detta deras heltidsjobb, och de sköter allt själva.
Mats och Lotta strävar efter att utveckla högklassiga fermenterade produkter och spännande varor baserade på råvaror från deras närmiljö. Utvecklingsarbetet pågår ständigt, med fokus på att göra små förbättringar av befintliga produkter och att skapa nya. Samtidigt arbetar de med att optimera sina processer och hitta smarta lösningar för att effektivisera verksamheten.
– Ni tillverkar fermenterad mat som kimchi, surkål och kombucha, fanns detta intresse hos er båda när ni träffades, eller öppnade den ena av er upp ögonen till denna värld för den andre?
”Det var Mats som stod för de första kunskaperna inom fermentering. Han tillverkade kombucha och kimchi på hobbynivå. Sedan har vi utvecklat intresset och kunskaperna vidare tillsammans”, säger Lotta
– Nu har Godroten AB funnits i ungefär ett års tid. Vilka utmaningar har ni mött under detta år?
”Utmaningarna har en tendens att avlösa varandra. Det handlar både om ekonomiska utmaningar och kunskapsmässiga. De senaste månaderna har vi gjort flera större investeringar, framför allt i kylrum. Vi har byggt om själva för att få plats med dem och monterat ihop kylmodulerna. I och med att vi börjat leverera till större butiker har vi fått lära oss systemet med streckkoder. Det är med andra ord ständigt nya utmaningar att hantera.”
– Vad inspirerade er till att starta Godroten från början?
”Vi ville båda göra något annat yrkesmässigt. Jobba mer luststyrt, mer aktivt, lämna kontoren. Att starta Godroten var som att ge sig ut på äventyr.”
– Kan ni berätta om några av de mest populära eller unika produkterna ni erbjuder och vad som gör dem så speciella?
”Vår granskottsmarmelad väcker ofta intresse. På marknader och mässor erbjuder vi ofta provsmakning på den och både vuxna och barn blir nyfikna. Vi gör även syltade granskott, en marmelad med hela granskott i. De här produkterna har fått beröm för att vara riktiga delikatesser. Det är kul. Vi plockar granskotten själva med tillstånd från en markägare. De produkter som ger oss mest inkomst är kimchi och kombucha.”
– Vilka är era personliga favoriter?
”Jag är väldigt förtjust i alla våra kombucha-smaker. Gremolatakålen är också en favorit. Den är god till tacos och chili till exempel”, säger Lotta.
”Surkålen kryddad med enbär och fänkålsfrö är väldigt god till korv. Nyponmarmeladen är en riktig delikatess, supergod på ostmacka!” säger Mats.
– Råvarorna ni använder i era produkter är till stor del lokala och närproducerade, basen i många av era fermenterade produkter består av KRAV-märkt vitkål från Öland, och i flera andra av era andra produkter som kryddblandningar, kombucha, sylt och sirap smaksätter ni med vilda bär och växter som ni plockat själva i naturen. Det här är något som vi på Rekohyllan verkligen uppskattar med Godroten! Medvetenheten och samhörigheten med moder jord. Utöver Godroten, gör ni fler medvetna och hållbara val i vardagen ni vill dela med er av?
”Vi gör medvetna resor, cyklar när det går, och samlar ihop ärenden som kräver bilresor så att flera görs samtidigt. När det gäller konsumtion och inköp så är vi restriktiva, kollar begagnat och försöker hitta metoder för återbruk. Vi använder till exempel virket från pallar som följer med leveranser till att bygga saker vi behöver. Virket har gått till lådor och hyllor bland annat. På det personliga planet är företaget vårt sätt att försöka leva långsammare, vara mer i rörelse och mer ute i naturen.”
– Era fermenterade produkter är opastöriserade, något som majoriteten av all kombucha, surkål och kimchi som säljs i matbutikerna inte är. Berätta gärna om skillnaden för läsarna som är nya med fermenterad mat och dess hälsofördelar. Är det lika nyttigt att köpa en burk surkål som står i rumstemperatur jämfört med en opastöriserad som står i kyldisken?
”Vid vår bryggning av kombucha går hela vätskan igenom processen, det är 100 procent kombucha i flaskan. Under fermenteringen bryter mikroorganismer (bakterier och svampar) ner kolhydrater och det produceras organiska syror, B-vitaminer och enzymer. Kombuchans positiva egenskaper hänger samman med innehållet av bakterier och syror. Vid pastörisering upphättas ett livsmedel för att döda bakterier och mikroorganismer. Vår kombucha är opastöriserad vilket innebär att det är en levande dryck. Därför blir den också naturligt kolsyrad i flaskan, och sockerhalten fortsätter långsamt att sjunka. Det innebär att smaken också förändras lite över tid.”
”Fermentering av grönsaker kallas också för mjölksyrning. Oönskade bakterier konkurreras ut av mjölksyrabakterier som sänker PH-värdet. Fermentering är en biologisk konserveringsmetod, men den används också för att öka näringstill-gängligheten och skapa unika smaker. Precis som med kombuchan skulle en pastörisering döda de bakterier som står för processen.”
Här på Rekohyllan hittar du Godrotens Vilda Kryddblandning gjord på vilplockade råvaror som trattkantareller gran, nässla och tall. Klicka här för att komma till kryddblandningen!
Hade vi kunnat hade vi varit återförsäljare till deras fantastiska kombuchas och kimchis, men tyvärr behöver dessa produkter hållas kylda och går därför inte att posta. Bor du i Småland, eller har vägarna förbi, och är nyfiken på att testa Godrotens fermenterade produkter? Klicka här för att komma till Godrotens hemsida!