Allt du behöver veta om te
Att dricka te för att främja en hälsosam livsstil är en tradition som går tillbaka tusentals år i tiden! En av de viktigaste aspekterna av att dricka te för att få bästa resultat är dock att veta hur man ska göra, vilket te man ska dricka och vid vilken tid på dagen. Därför har vi här samlat de bästa tipsen för hur man får till den där perfekta mysiga testunden.
Men först – en liten inblick i vad te egentligen är!
Teblad
Teblad kommer ursprungligen från Asien, där det på ett flertal ställen runtom i de olika länderna växer buskar som på latin heter Camellia Sinensis. Från dessa buskar plockas blad som används till alla sorters te: grönt te, vitt te, svart te och oolong te. Beroende på hur bladen behandlas efter plockning ges de olika egenskaperna till de olika tesorterna. Idag odlas tebuskar lite varstans i världen, men det är trots allt fortfarande de asiatiska länderna som står för merparten av exporten när det kommer till just teblad.
Det som gör att man idag ser på te som en så kallad hälsodryck är sammansättningarna av teanin och flavonoider som tebladen innehåller. Flavonoider fungerar likt antioxidanter, och teanin är en aminosyra som kan bidra till avslappning och ökat mentalt fokus, men även utsöndringen av dopamin och serotonin – det som gör att vi får en känsla av välmående!
Alla sorters te som kommer från tebusken Camellia Sinensis innehåller en viss mängd tein – alltså koffein. Vanligtvis brukar man säga att en halv kopp te kan räknas som en stor kopp kaffe i koffeinmängd.
Tesorter
Svart te
Svart te, eller rött te som det kallas i Asien, är den vanligaste tesorten och även den som med fördel kan smaksättas med exempelvis andra örter och kryddor. Svart te har en rödaktig färg som beror på att tebladen under torkningsprocessen har oxiderat fullt ut. Efter det att man plockat bladen från busken låter man dem torka i hög temperatur, och bladen mörknar i oxidationsprocessen när de reagerar med syre. Många andra tesorter tappar lätt smak efter det torkats och lagrats under en längre tid, men så är inte fallet med svart te – och det är just därför som svart te blivit den tesort som exporterats och importerats mest runtom i världen!
Grönt te
Grönt te däremot, det torkas direkt efter plockningen och oxiderar inte, vilket gör bibehåller både den gröna färgen i bladen och de hälsofrämjande ämnena, då grönt te anses vara hälsodryckernas hälsodryck!
Vitt te
När bladen på tebusken fortfarande är mycket unga och ännu inte utvecklat klorofyll (bladens gröna färg), då skördas de och används för att framställa vitt te, och bearbetas väldigt lite under processens gång – de varken torkas i hög temperatur eller oxideras. Detta bidrar även till att många av de näringsämnen som finns i bladen stannar kvar. På grund av detta, är vitt te även känt för att vara väldigt mild i smaken.
Rött te/roobois
Vad vi i västvärlden kallar för rött te, alltså rooibos, är egentligen inget te, utan kommer från en ärtbuske som växer i Sydafrika. Ordet rooibos betyder nämligen ”röd buske” på afrikaans och upptäcktes faktiskt av en svensk forskare på 1700-talet, som såg att den användes som medicinalväxt av ett stamfolk i området. Processen för att göra rooibos-buskens blad till teblad går till på följande vis: bladen plockas och strimlas för att sedan grävas ner jorden i rullar där de får jäsa. Jäsningen gör så att smaken träder fram och även den röda färgen. Efter jäsningen torkas bladen. Det som även skiljer rooibos-te från grönt, svart eller vitt te är att den inte innehåller koffein och därför sägs vara utomordentlig att dricka innan läggdags.
Örtte
Sist, men inte minst, har vi även det som benämns som örtte, alltså torkade örter, men som även kan innehålla bär, frukter och blad från fruktträd – ibland även vanliga teblad! För att ett örtte ska få benämnas som örtte är det dock viktigt att merparten av innehållet är just örter. Örtte används oftast i hälsofrämjande syfte och för att ta fram och komma åt örternas egenskaper. De flesta örtteer är även koffeinfria vilket gör dem passande att dricka innan man ska sova.
Vissa örter har många aktiva ämnen i sig, vilket kan vara bra att känna till om man är extra känslig eller exempelvis gravid, eftersom många kan ge en del starka effekter i kroppen. Undersök alltid vilka örter och vad för egenskaper de har innan du ger dig på ett nytt örtte som du inte testat tidigare.
Att dricka te
Temperatur
Om du dricker för hett tevatten kan det irritera såväl munnen och svalget som matstrupen och magen. Forskning har visat att dricka tevatten som är varmare än 69℃ kan orsaka skador på tarmen och magsäcken. Man brukar säga att 60℃ är den perfekta temperaturen för att avnjuta te! Undvik att värma tevatten i mikron – använd alltid antingen en tekanna, vattenkokare eller en helt vanlig kastrull.
Hur
Kokar du upp vatten med te eller örter i behållaren, ska kokningstiden inte överstiga fem minuter, annars kan teets egenskaper kokas bort. Om du däremot kokar upp vatten först och därefter tillsätter te eller örter, eller häller över det heta vattnet i en kopp, ska innehållet stå och dra i ungefär 3-5 minuter i det heta vattnet innan det dricks. Dels för att få ut så mycket av egenskaperna som möjligt, dels för att vattnet ska hinna svalna. Använder du färdigdoserade tepåsar ska dessa tas ur koppen innan du dricker, detsamma gäller för tesil, teboll, tefilter och liknande. Gällande dosering när det kommer till löste eller örter är det oftast 2 tsk med löste/örter till en normalstor kopp som behövs, eller efter behag!
Mjölk
Om man vill dricka te för de hälsofrämjande effekterna ska man inte tillsätta mjölk. Proteinet i mjölken binder nämligen de effektiva och nyttiga flavonoiderna som finns i teet som fungerar likt antioxidanter, och då får kroppen svårt att ta upp dem. Detsamma gäller för växtbaserad mjölk, främst för att de oftast innehåller både socker och andra konstgjorda ämnen som blockerar teets hälsofrämjande effekter.
När
Det bästa är att dricka te efter eller mellan måltiderna. På morgonen passar ett svart eller rött te bäst, vid lunch grönt och på eftermiddag/kväll vitt te eller örtte.
Svart te bör dock inte drickas direkt efter måltid, då polyfenoler gör det svårt för kroppen att upp det järn den behöver som finns i maten man precis ätit.
Att dricka te på tom mage kan orsaka skador på magslemhinnan, speciellt grönt te. Eftersom grönt te avgiftar systemet, menar vissa att man med fördel kan dricka grönt te efter fasta eller på morgonen innan frukost. En hel del pekar dock emot detta, då magen efter många timmar av fasta bör få i sig något lätt och lugnande som sätter igång ämnesomsättning. Grönt te innehåller nämligen starka antioxidanter och polyfenoler som kan öka produktionen av magsyra och störa matsmältningen. Några former av örter kan däremot fungera bra att bryta en fasta med, eller buljong för att vara snäll mot magen.
Färska teblad/örter
Färska teblad som torkats och lagrats i mindre än en månad innehåller höga nivåer av koffein, aktiva alkaloider och andra aromatiska ämnen som kan orsaka illamående, huvudvärk och till och med i vissa fall en känsla av att vara berusad! Därför är det att rekommendera att dricka te som är framställt på noggrant torkade, lagrade och förvarade teblad. Färska örter är däremot en annan femma, även om smaken och vissa fördelar kommer fram bättre när de torkat!
Kulturskillnader
När det kommer till just tedrickande så skiljer sig detta brett beroende på var i världen du befinner dig.
I Asien, och främst Kina, där traditionellt tedrickande härstammar från, ska tebladen eller örterna gärna ligga kvar i koppen medan du dricker. Och! Kopparna som används är små, ungefär som svenskarnas glöggkoppar, och fylls på allteftersom. Att dricka te i Kina är ungefär som att fika i Sverige – det är heligt, tas på största allvar och pågår under lång tid. Skulle vi komma med våra stora temuggar fyllda till brädden med en färdigpåse te i skulle de nog snegla konstigt på oss!
I England dricker man mycket te, men då oftast med extra tillsatt socker, honung och mjölk i. I Sverige är istället kaffet ett måste i varje hushåll och te har inte förrän på senare år blivit populärt och börja sprida sig som en omtyckt hälsodryck – och då gärna i form av torkade örter.
Men det går alldeles utmärkt att bara välja en smak man tycker om för att njuta av och höja mysfaktorn en kall och mörk kväll när vinterhalvåret smugit sig på!