Julen är en högtid som firas av många människor runt om i världen och för de flesta är julen, förutom den av religiösa skäl, en tid att varva ner, tillbringa tid med familj och vänner, äta god mat, ge och ta emot gåvor, och fira att ännu ett år lider mot sitt slut. Men det är även en tid att reflektera över värderingar såsom medkänsla, förlåtelse och tacksamhet – och att uttrycka dessa värderingar genom att antingen höra av sig till gamla vänner och bekanta eller bjuda in familj och släkt i sitt hem som man annars kanske inte träffar så ofta.
Julen här i de nordiska länderna sträcker sig faktiskt tillbaka ända till den fornnordiska traditionen att fira vintersolståndet, då med benämningen jól eller yule. Vintersolståndet är den kortaste dagen och längsta natten på året. Firandet av jul var ett sätt för de fornnordiska skandinaverna att markera att den mörkaste tiden på året är förbi och att välkomna återkomsten av längre dagar och mer solljus! Jól var, precis som idag, en tid för fest, gåvor och gemenskap – och det ansågs även vara en tid då gudarna var särskilt närvarande och aktiva här i jordevärlden. Firandet av jól var förknippat med den fornnordiske guden Odin, som var vördad som en gud av visdom och magi.
Idag är den svenska traditionen av jul en salig blandning av en mängd olika kulturella och religiösa anledningar eller helt enkelt bara som mysig tradition man tar till vara på. Men många upplever stundtals att julen, trots att den ska vara en lugn och fin högtid, kan vara stressande och krävande – eller till och med ångestframkallande.
Här kommer några tips till dig som känner att du behöver julefrid i sinne och själ under den kommande veckan:
Det är helt normalt att känna sig stressad och orolig inför högtider som jul, särskilt då det kan finnas extra press att umgås med familj och vänner, resa långt eller åka hit och dit för att hinna med att besöka så många som möjligt – och att just julen ska firas med pompa och ståt även fast man kanske inte vill eller orkar. Några strategier som du kan försöka applicera under dessa dagar för att lättare kunna hantera stress och ångest under jul är:
– Sätt realistiska förväntningar: Försök att inte göra för mycket eller planera in för många aktiviteter eller besök. Det är okej att tacka nej till inbjudningar eller att delegera uppgifter till andra. Om du ska stå för julmaten kan du exempelvis göra det till ett mysigt knytkalas där alla gäster får ta med sig en rätt var, så behöver inte du stå med hela julbordet alldeles själv.
– Ta pauser: Ta dig tid att finna små mikropauser av vila och ladda om batterierna från julstökets ståhej. Lås in dig på toaletten en stund eller ta en rask promenad runt kvarteret om det blir för mycket.
– Försök att äta måttligt med julmat och undvika alkohol, i den mån det går. För mycket mat i magen och en känsla av övermättnad varvat med alkohol är ingen bra kombination för den som redan har stress eller ångest i kroppen.
– Starta varje dag i lugn och ro, kanske med meditation, yoga, en lång dusch eller en promenad. Gå upp en stund tidigare så att du får tid för dig själv att landa innan dagen drar igång!
– Prata med en pålitlig vän, familjemedlem eller, om det känns riktigt jobbigt: ring något utav alla de krisnummer som finns. Ingen fråga är för dum för att ställa och du har rätt till dina känslor!
– Kom ihåg att det är viktigt att ta hand om sig själv under julledigheten lika mycket som det är att fira med pompa och ståt. Sätt inte för stor press på dig själv för att göra allt perfekt. Försök att fokusera på de saker som är viktigast för DIG och hitta glädjen i det lilla. Och kom ihåg – sociala medier är inte verklighet. Så istället för att scrolla igenom alla de där perfekta julbilderna som svämmar över i flödet, tänk på att det är oftast inte så det ser ut bakom kulisserna. Ta en paus från sociala medier under jul och rå om dig själv!
Om det är så att du kanske önskar att du kunde firat jul med pompa och ståt men av olika anledningar inte kan göra det, finns det en mängd olika saker att vara tacksam över under högtider som dessa, även fast man i många fall inte har en stor släkt eller nära och kära att fira med.
– Om det är så att du är frisk och kry: var tacksam för din goda hälsa och att du får leva ännu ett år. Alla får inte den möjligheten.
– Om det är så att du har vänner och familj, hur få de än må vara: var tacksam för de relationer du har och värna om dem i dessa tider.
– Reflektera över året som gått och det du åstadkommit: skriv en lista på alla de nya saker du fått uppleva under året och sätt upp nya positiva mål till 2023.
– Vänlighet: kom ihåg att det du ger ut får du tillbaka. Var vänlig mot andra och du kommer att bli behandlad med minst lika mycket vänlighet.
– Bekvämligheter: har du mat på bordet, tak över huvudet och en säng att sova i? Då är du lyckligt lottad! Man behöver inte äga mycket eller ha många siffror på bankkontot för att vara rik.
– Tacksamhet: tänk över saker du är tacksam för och skriv ner dem. Du kommer att inse att du har så mycket i livet att vara tacksam över!
Kom ihåg att det är normalt att känna sig uppgiven under julen trots julbord, julgran, julklappar, familj och vänner. Kanske du ändå känner att det är någonting som saknas? Vad det än är och hur du än mår, så kom ihåg – att du fick uppleva en dag till på denna jord och det är värt mer än det mesta!
Vi på Rekohyllan önskar dig en riktigt God Jul och en mysig vecka – vad du än hittar på och hur du än firar den! Må dina dagar vara fyllda av glädje, kärlek och allt som ger dig lycka!