Inspiration

Torr hud på vintern?

close up of sexy woman applying body lotion  while sitting on th

Torr hud på vintern?

 

Blir du extra torr om huden i ansiktet, på händer och ben under vinterhalvåret? Inga konstigheter – du är inte ensam!

 

Under vintermånaderna när det blir kallt blir även luften torrare än vad den är under resten av året, vilket hos många leder till att huden också blir torr.  Dessutom tenderar människor att spendera mer tid inomhus under vintern, där luften ofta är just torr på grund av värmesystem så som element. Kombinationen av torr luft både inomhus och utomhus kan göra att huden blir uttorkad. När temperaturen sjunker och blir kall drar även blodkärlen ihop sig, vilket minskar cirkulationen i kroppen som i sin tur ger torr hud.

 

Under vintern tar många av oss även extra långa varma duschar för att värma våra frusna kroppar, men detta är egentligen inte så bra som man tror. För hett vatten gör nämligen så att hudens naturliga oljor avdunstar, vilket gör att huden torkar ut.

 

Så, vad kan man då göra för att undvika torr hud om vintern? Här följer några tips!

 

  • Håll huden återfuktad: Applicera en djupt återfuktande créme dusch/bad, eller även under dagen vid behov! Dock absorberas crémen bättre om du smörjer in dig när huden fortfarande är lite fuktig och porerna öppna och rena efter dusch/bad. En av våra favoriter är exempelvis Annas Eko Sheasmör – ljuvlig!

 

  • Undvik för hett vatten: Som vi nämnde ovan så kan för varma och för långa duschar/bad ta bort hudens naturliga oljor, så försök att använda ”vanligt” varmt vatten istället – avsluta gärna med en minuts kallvattensdusch för att få igång cirkulationen i kroppen! Detta hjälper även till att minska uppkomsten av torr hud. Använd gärna en mild rengöring, exempelvis tvål utan sulfat från Malin i Ratan.

 

  • Klä dig varmt: När du vistas utomhus i kallt klimat ha på dig ordentligt med varma kläder så som vantar, mössa, vindtät jacka och tjocka byxor samt fodrade skor.

 

  • Drick mycket vatten: Att hålla sig återfuktad gäller inte bara utanpå, utan även inifrån! Att dricka vatten under dagen hjälper till att stötta alla kroppens funktioner, återfuktar huden och får den att se klar och fräsch ut.

 

  • Ät hälsosamt: En varierad kost rik på frukt, grönsaker och hälsosamma fetter är A och O när det kommer till att bibehålla en återfuktad hud. Undvik processad mat och sockerhaltiga drycker som kan bidra till torrhet och andra hudproblem.

 

Torra händer

 

Torra händer under vintermånaderna är vanligt på grund av kombinationen av torr luft och exponering för väder och vind. För att förhindra torra och spruckna händer:

 

Återfukta regelbundet – Applicera en handkräm eller lotion på händerna under hela dagen, och speciellt efter att du har tvättat händerna. Vi älskar Nurmes handcrémer med Monoi-olja och havtorn/apelsin.

 

Använd vantar – När du är ute i kallt eller blåsigt väder, använd vantar eller handskar för att skydda den tunna och känsliga huden på händerna.

 

Undvik hett vatten –  För varmt vatten kan ta bort hudens naturliga oljor, så försök att använda ljummet vatten istället när du tvättar händerna.

 

Undvik starka kemikalier – Många handtvålar och desinfektionsmedel innehåller starka kemikalier som kan ta bort hudens naturliga oljor. Använd en mild, återfuktande handtvål och undvik att överanvända handdesinfektionsmedel. Vår favorit är Nurmes flytande handtvål – finns i tre olika dofter!

 

Även fötterna kan bli extra torra under vintern, testa att smörja in dem rikligt med en fet créme och sedan på med strumpor innan läggdags: när du vaknar kommer du att ha fötter lena som babyfossingar!

 

 

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0