Vad är skogsbad?

Vad är skogsbad?

Skogsbad är ett relativt nytt uttryck i Sverige men som under de senaste åren blivit väldigt populärt. Med ett skogsbad menas helt enkelt att man badar i intryck från skogen för att lugna ett stressat sinne och komma mer i kontakt med sig själv, nuet och naturen!

Om skogsbad

Skogsbad härstammar från Japan där det kallas ”Shinrin Yoku” och idag finns hela 48 erkända skogsbadsområden i landet. Skogsbad tog form under 1980-talet då väldigt många kontorsarbetande japaner led av psykisk ohälsa på grund av de ofantligt många timmar de spenderade inomhus i städerna, utan att få uppleva vare sig frisk luft, solljus, natur, tystnad och stillhet. En forskargrupp i Japan ledd av Quing Li har funnit positiva effekter där stresshormonet kortisol sjunkit kraftigt när man spenderat tid i skog och mark. Man har även kunnat mäta att det mänskliga immunförsvaret får positiva effekter från futoncider. Futoncider utsöndras nämligen från träd när man rör vid dem, så det är därför det är så bra att just krama träd!

I Sverige börjar man nu också se till skogsbad som positivt för hälsan, både för knopp och kropp! Mycket pekar även på att naturnära terapier så som skogsbad och trädgårdsodling inom en nära framtid säkerligen kommer att kunna skrivas ut som recept till de som lider av stressrelaterade problem. Redan idag skrivs exempelvis fysisk aktivitet ut på recept (FaR), och primärvården i Skåne och Halland erbjuder så kallad ”grön rehab” till personer med stress- och utmattningssymptom, det bekräftar bland andra universitetslektor Jenny Lovebo vid institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Hälsofrämjande effekter

Skogsbad går ut på att långsamt och i lugn takt vandra genom en skog, insupa dofter och ljud, och ”bada” i sinnesintrycken skogen ger. Att vara i nuet och uppmärksamt låta intrycken runtomkring lugna ner kroppen och hjärnan. Naturen ger oss tid för eftertanke och reflektion, en känsla av inre frid.

Genom skogsbad får även kroppen och speciellt fötterna möjlighet att vandra på ojämn mark och varierande underlag, och omgivningen ger oss frisk luft och en typ av tystnad vi sällan finner inne i städer bland trafikerande gator.

Enligt miljöpsykologerna och professorerna Rachel och Stephen Kaplan på University of Michigan i USA, tar vår hjärna in omvärlden på två olika sätt: antingen med riktad uppmärksamhet eller spontan uppmärksamhet. Den riktade uppmärksamheten går på högvarv i hjärnan vardagligen, sköter planering, beslutsfattande, håller saker i minnet så som inköpslistor, trafikregler, handlingar i serier, information från nyheter, och även koncentrationen som du just nu i denna stund behöver för att läsa detta. Att hålla redan på så många olika ting är mödosamt för hjärnan och tar mycket kraft och energi. Om man även toppar det med allt annat som sker i dagens moderna samhälle så som mobiltelefoner, sociala medier, interaktiva skyltar, reklammarkerade byggnader, alla människor runtomkring, ljud, oväsen,  och annat som förekommer speciellt i storstäder, så märker vi snabbt att det inte är så konstigt att den moderna västerländska människan ofta lider av mental utmattning.

Motsatsen till detta är spontan uppmärksamhet, och det är även denna som är vår räddning. Den spontana uppmärksamheten finner man nämligen nästan enbart i naturen. Hav, skog, mark, landskap, blommor, växter, buskar, träd, berg och ängar ger ett annat typ av synintryck i hjärnan eftersom naturen mjuklandar i våra sinnesorgan, tas upp som spontan uppmärksamhet och lägger sig som en lugnande filt runt både kropp och psyke.

Istället för att ta energi, så som den riktade uppmärksamheten gör, så genererar spontan uppmärksamhet energi.

När det kommet till trädkramning och de positiva effekter fytoncider ar på människan och hennes immunförsvar, så görs detta genom att det automatiskt och naturligt öka NK-cellerna i kroppen. NK-celler är så kallade ”natural killer cells” och ca 10% av de vita blodkropparna i blodet är NK-celler. Dessa centrala immunceller har i huvudsak två viktiga funktioner; att döda virusinfekterade celler och att integrera med andra celler i samband med immunförsvar. NK-celler dödar även cancerceller!

Fördelar med skogsbad:

 • Stärker immunförsvaret
 • Minskar stress
 • Minskar impulser till aggressivitet och depression
 • Sänker puls och blodtryck

Hur du skogsbadar:

Sök upp en skog eller någon annan vildvuxen plats där du i lugn och ro kan få intryck av natur

  • Låt mobilen stanna hemma
  • Varva mellan att sakta promenera; stå helt stilla; sitta ner; balansera på en stock eller stenbumling; ta dig fram på olika underlag; och om du kan – gå även barfota!
  • Lägg märke till de ljud du hör och försök att lokalisera och benämna dem
  • Utforska din omgivning med alla dina sinnen; känn på barken av ett träd; dofta på jord och växter; lyssna på vindens sus och fåglarnas kvitter; se om det finns något ätbart så som harsyra eller liknande
  • Hitta en plats du dras till och sitt eller ligg där ett slag och bara andas, se upp på himlen mellan trädtopparna och njut av stillheten och lugnet

 

LIKNANDE INLÄGG

rödbetshummus_recept_rekohyllan

Rödbetshummus

Rödbetshummus   Hummus är både enkelt och gott att göra själv hemma, denna är dessutom en färgglad variant gjord på rödbeta som piggar upp vilken

Läs mer »