När vinterhalvåret lägger sin mörka slöja över länderna här uppe i Norden och dagarna blir kortare och solljuset minskar, kan många få brist på D-vitamin. D-vitamin är ett viktigt näringsämne som spelar en avgörande roll för att upprätthålla ett starkt immunförsvar, så det är viktigt att se till att du får i dig tillräckligt av det, särskilt under vintermånaderna! I det här inlägget kommer vi att utforska några sätt som vi som bor i bland annat Sverige kan göra för att åka vårt intag av D-vitamin och stödja immunförsvaret under vintern.
D-vitamin: vad är det?
Låt oss först kartlägga varför D-vitamin är så viktigt. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för upptaget av kalcium och fosfor, som är viktiga för skelettet och tänderna. Men D-vitamin hjälper även till med att reglera immunsystemet genom att stötta produktionen av T-celler: en typ av vita blodkroppar som bland annat bekämpar infektioner i kroppen.
D-vitamin är ett viktigt näringsämne är avgörande när det kommer till att bibehålla ett starkt skelett, stödja immunsystemets funktion och reglera blodtrycket. Det kallas för ”solskensvitaminet” eftersom kroppen kan absorbera det när huden utsätts för solljus. Många människor får inte i sig tillräckligt med D-vitamin från varken solljus eller sin kost, vilket kan leda till D-vitaminbrist.
Därför är det under vinterhalvåret extra viktigt för oss svenskar att försöka ta oss ut när solen väl står på himlen och även se över vad man äter på en daglig basis.
D-vitaminets effekter
D-vitaminets primära funktioner är att hjälpa kroppen att ta upp kalcium, vilket är nödvändigt för skelettet att hålla sig starkt. Brist på kalcium kan leda till en mängd olika besvär och åkommor som benskörhet. D-vitamin är också viktigt för immunsystemets funktion. Det hjälper kroppen att bekämpa infektioner och sjukdomar genom att aktivera immunceller. Brist på D-vitamin har kopplats till en högre risk för luftvägsinfektioner, såsom influensa och lunginflammation.
Förutom D-vitaminets effekter på skelett och immunförsvar, hjälper även D-vitamin att reglera blodtrycket. Låga nivåer av vitamin D har associerats med en ökad risk för högt blodtryck, en stor riskfaktor för hjärtsjukdomar och stroke – och många forskare menar även att D-vitamin även är en avgörande faktor när det kommer till den mentala hälsan. Brist på D-vitamin kan leda till tillstånd som trötthet, depression och nedstämdhet.
Solljus är den primära källan till D-vitamin för de flesta. När huden utsätts för solljus, syntetiserar den D-vitamin från kolesterol. Kroppens förmåga att syntetisera D-vitamin minskar dock med åldern, och vissa andra faktorer (som att använda solskyddsfaktor och bo i nordligare breddgrader) kan också minska mängden D-vitamin som kroppen producerar.
Solljus, kost och vitaminer
För att säkerställa att du får i dig tillräckligt med D-vitamin är det viktigt att regelbundet exponera sig för naturligt solljus, äta en varierad kost rik på D-vitamin och överväga att ta extra vitaminer och tillskott vid behov – speciellt vi svenskar under vinterhalvåret! När solens UVB-strålar träffar huden sätter de igång produktionen av D-vitamin i kroppen. Men under vintermånaderna i de nordiska länderna är solen inte stark nog att ge tillräckligt med UVB-strålar för att fullt ut utlösa denna process. Det är därför vi svenskar riskerar D-vitaminbrist under de mörkaste månaderna.
Förutom D-vitamin är det också viktigt att hålla en hälsosam kost under vintern. Att äta en kost rik på frukt och grönsaker och hög på protein kan hjälpa till att stödja immunförsvaret och bekämpa infektioner. Det är också viktigt att hålla sig hydrerad och få tillräckligt med vila, eftersom dessa också kan hjälpa till att stödja immunförsvaret.
Trots att brist på D-vitamin under vintermånaderna kan vara ett bekymmer för människor i de nordiska länderna finns det många sätt att gå tillväga på för att underlätta för sig och sin kropp! Gå ut så fort solen lyser, ät en varierad kost rik på D-vitamin och ta extra vitaminer och tillskott vid behov.
Genom att upprätthålla en hälsosam livsstil överlag kan vi med enkla medel stärka både knopp och kropp!