Inspiration

Varför äta vitlök?

varfor ata vitlok

Varför äta vitlök?

Visste du att vitlöken odlades i Sverige redan på vikingatiden, och under medeltiden användes denna vita lilla lök till att bland annat behandla pesten? Vetskapen om vitlökens hälsofrämjande effekter sträcker sig långt tillbaka i tiden men det är först nu, i modern tid, som man faktiskt vetenskapligt kan bevisa att vitlök besitter antibakteriella egenskaper och kan användas vid diverse vardagliga åkommor och besvär. Scrolla vidare för att få veta mer om denna lilla, men kraftfulla, lök!

Historia

Vitlöken tillhör liljeväxtfamiljen och härstammar troligtvis från Asien, främst i Kina och vad som idag är Turkiet, Iran och Irak där den användes redan för flera tusen år sedan. Vitlöken användes även i Egypten och Grekland i hälsofrämjande syfte och man visste redan då att löken innehöll antibakteriella egenskaper och kunde motverka uppkomsten av vissa sjukdomar och även dämpa infektioner.

Hälsofrämjande effekter

Vitlök innehåller flera vitaminer och mineraler, så som C-vitamin, K-vitamin, kalcium, järn, magnesium, kalium, natrium, zink och fosfor. De är de olika svavelföreningarna i vitlök som ger den dess starka doft, och när man exempelvis krossar eller pressar vitlök frigörs dessa föreningar, men även de ämnena som kan verka på ett hälsofrämjande sätt. Man bör heller inte hetta upp vitlök till mer än 40’C om man vill behålla dess positiva effekter.

Vitlök innehåller någonting som heter allicin som kan påverka ett enzym som reglerar fettsyremetabolismen i bakterier, vilket är just därför som vitlök ofta används som ett antibakteriellt husmorsknep och sägs dämpa infektion. Vitlök har även ämnen i sig som heter DAS, DAT och DAS, och dessa sägs kunna hjälpa med att sänka nivåerna av kolesterol. För att uppnå god effekt bör man då äta en färsk vitlöksklyfta om dagen. Vitlökens svavelföreningar sägs även kunna sänka blodtrycket hos de som lider av för högt blodtryck, och även här bör man då äta ungefär en vitlöksklyfta per dag under några veckors tid för att uppnå märkbar effekt.

Studier har även visat att vitlök kan påverka kroppens immunceller och hjälpa till med utsöndringen av cytokiner i kroppen, vilka är en typ av signalmolekyler som immunsystemet producerar för att binda ihop cellernas receptorer i kroppen. Med enkla ord betyder detta att kroppen snabbare kan lokalisera obalans i kroppen och därmed även då skynda på läkning. Denna obalans kan vara allt från förkylning till infektion eller yttre sår.

Vitlök hjälper till att

 • Öka blodcirkulationen
 • Stärka immunförsvaret
 • Verka antibakteriellt
 • Främja läkning av sår och infektioner
 • Stimulera leverfunktionen
 • Öka cirkulation i lungor och luftvägar
 • Minska kolesterolhalten
 • Förbättra matsmältningen

Undvik för stora mängder vitlök om du

 • Äter blodförtunnande medicin
 • Tar hjärtmedicin
 • Lider av hypertyreos (pga de höga halterna av jod i vitlök)

Kom ihåg att vitlök används naturläkemedel och så kallad husmorsmedicin, samt smaksättare eller råvara i matlagning, och bör därför ej användas som ersättare till läkemedel eller medicin. Kontakta alltid en läkare om du misstänker att du har en sjukdom eller är i behov av västerländsk skolmedicin eller läkemedel.

 

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0