Förbättra ditt liv – läs böcker!

Varför du ska läsa böcker

Att läsa böcker är inte bara ett trevligt nöje där man unnar sig en lugn stund för sig själv, uppkrupen i soffan bland mjuka kuddar, en skön filt och en varm kopp te under höstens mörka timmar, utan ger dig även chansen att få dyka ner i spännande fiktiva berättelser, uppdatera dig med information gällande nya fakta och tidigare oupptäckt kunskap, förbättra din läsförståelse och koncentrationsförmåga – och så mycket mer!

Här har vi listat en mängd fördelar med att läsa böcker, scrolla ner för att ta reda på mer!

Få ditt drömjobb

Genom att läsa böcker ökar du chanserna att få jobbet du alltid har drömt om! En arbetsgivare anställer alltid personer som kan kommunicera tydligt och är bra på att uttrycka sig. Och som vi alla vet, får du ett större och bättre ordförråd när du läser böcker – vilket i sin tur gör att du kommer ett steg närmare ditt drömjobb! Om du hellre vill arbeta för dig själv som entreprenör av något slag, är att läsa böcker naturligtvis en av de viktigaste sakerna du bör göra! Att bli bättre och få mer kunskap, inte bara för den specifika genren du vill arbeta med inom, men även som en övergripande förbättring av dig själv. Man blir smart när man läser helt enkelt! Med ett brett kunskapsförråd kommer man långt i livet.

Öka din kommunikationsförmåga

När du läser utmanar du hela tiden hjärnan att utforska olika frågor och berättelser, vilket leder till en bättre förmåga att konstruera enkla och komplexa meningar. När du vet hur du gör det kommer du att kunna ha fler intellektuella samtal, du blir lättare förstådd av andra och folk kommer direkt att veta vad det är du förklarar för dem. Du förbättrar helt enkelt din kommunikationsförmåga genom att läsa böcker!

Minska stress

En studie utförd av University of Sussex visade att läsning i bara sex minuter om dagen minskade stressnivåerna med hela 68 %. Din hjärna fungerar också annorlunda än när du läser jämfört med att till exempel scrolla eller slötitta på något på en skärm. Din hjärna får för många intryck via en skärm, med bilder, textremsor, byte av scen och snabba händelser, och blir därför utmattad snarare än avslappnad. Genom att läsa en bok behöver din hjärna arbeta på ett annat sätt, sätta ihop sina egna sammanhang och bilder i sin egen takt. Detta tillstånd hjälper hjärnan att slappna av men ger också sinnet chans att få uppleva rekreationstillfredsställelse.

Kom ur din depression

Genom att läsa får du försvinna in i fiktiva världar för ett ögonblick, lära känna människor som du aldrig träffat förut och hamna situationer du aldrig befunnit dig i. Du får resa till avlägsna platser och uppleva saker du kanske aldrig skulle få uppleva i verkligheten. Detta ger dig känslor av tillfredsställelse och njutning, och kan också hjälpa dig en bit på vägen att våga ta det där steget i det verkliga livet: träffa nya människor, resa till fjärran länder eller skaffa en ny hobby! Genom att läsa böcker kan du också gå med i bokklubbar, både online och irl, och dela ditt intresse för böcker med likasinnade. Genom att omge dig med människor som du kan dela ditt intresse med, är du ett steg närmare att komma ur din depression!

Läs böcker – lev längre

Forskare har kunnat bevisa att genom att läsa böcker stimuleras hjärnan positivt och förbättrar bland annat vårt minne. Att läsa får dig att må bättre, minimerar risken för Alzheimers och sänker puls och blodtryck. Studier har genomförts för att fastställa den förväntade livslängden för läsare och icke-läsare inom den vuxna befolkningen. De vuxna som aktivt läste böcker var mer benägna att leva längre än de som inte gjorde det, med en skillnad på två år. Studien fann också att personer som läser mer än 3 timmar i veckan levde längre än de som läste väldigt sällan. Studien visade också att det inte var lika effektivt att läsa exempelvis tidningar som att läsa romaner. Tydliga kopplingar har också setts gällande att människor som läser ofta blir gamla på ett hälsosamt sätt, vilket hjälper till att behålla sin kognitiva funktion när de åldras. Forskning indikerar också att personer som läser regelbundet minskar risken att utveckla åldersrelaterade skador på hjärnan.

Öka din förståelse för andra

När man läser fiktiva berättelser utvecklar man sitt sätt att tänka kritiskt, något som verkligen behövs i dagens samhälle! Du utvecklar också emotionell intelligens, vilket i sin tur gör det lättare för dig att förstå andra människor. Att förstå andra människor och ha empati för andra är något vi alla vill, eller hur? Det är förmågor du ökar genom att läsa! När du läser lär din hjärna sig hur det är att vara i någon annans skor, och även genom att läsa om hur andra människor kämpar med sina problem, fiktiva eller inte, vilket leder till att du blir bättre på att känna empati i verkliga livet. Läsning hjälper dig också att bli mer öppensinnad, inkluderande och tolerant. Det kommer att göra att du får en bättre inställning till människor som kanske inte delar samma tankar och åsikter som du själv, vilket gör det lättare för dig att prata med alla sorters människor, oavsett bakgrund eller nuvarande livssituation.

Bli en problemlösare

När du läser en fiktiv berättelse kommer du att kunna börja föreställa dig och även i många fall förutspå vad som kan tänkas hända härnäst, eller hur huvudrollsinnehavaren bör agera när det händer den något. Din fantasi förbättras och du kan lättare hitta ledtrådar och lägga ihop pusselbitarna. Fantasin hjälper dig vidare att skapa och göra saker i verkligheten, problem som du kanske inte hade kunnat lösa tidigare, men ökad fantasi med hjälp från kontinuerligt läsande blir det mycket lättare!

Förbättra ditt minne

Minnet förbättras när du läser, eftersom du måste komma ihåg karaktärer, konversationer, handling, händelser och situationer genom hur berättelsen fortskrider. Detta förbättrar ditt minne och hjälper dig också att komma ihåg långsiktiga mål och handlingar i ditt vardagliga liv. Det är också vetenskapligt bevisat att läsning av böcker bromsar försämrat minnet när du blir äldre. Hjärnan är som vilken muskel som helst i din kropp: den behöver regelbunden träning för att förbättras, och din hjärna får den träningen genom daglig läsning!

Läs en bok – bli glad!

Genom att läsa böcker, skönlitteratur eller fakta stimulerar hjärnan frisättningen av endorfiner, oxytocin, serotonin och dopamin, som är de så kallade ”lyckliga hormonerna”. Så genom att läsa blir du glad!

Bli bättre på att analysera

Vid läsning sorterar hjärnan ut och organiserar informationen den tar emot. Medan du njuter av berättelsen du läser arbetar hjärnan bakom kulisserna, utan att du ens vet om det! Detta betyder att du kommer att bli bättre på att analysera saker eftersom din hjärna fylls på med viktig information, som du senare kommer att kunna hitta och ta fram exakt när det behövs, när du ska analysera olika problem i ditt liv. En av fördelarna med att läsa facklitteratur är att det aktiverar den del av hjärnan som ansvarar för analytiskt tänkande, vilket innebär att din tankeprocess ökar. Det betyder att du kommer att förstå verkliga begrepp bättre, och även ha lättare för att bilda dig egna åsikter om olika saker. Och genom att läsa generellt ökar du också din kommunikationsförmåga, vilket innebär att läsning gör det lättare för dig att diskutera dina åsikter och tankar i olika frågor.

Personlig utveckling

Om du växlar mellan att läsa skönlitteratur och fakta ökar du din personliga utveckling genom att få mer kunskap nedladdad i din personliga dator, närmare bestämt din hjärna, samtidigt som din fantasi ökar. Tänk bara på hur mycket roligare ditt liv kommer att bli av att veta mer fakta om olika saker, samtidigt som du kan fantisera mer!

Prioritera bättre

Om du har svårt att prioritera och få tillräckligt med tid i din vardag bör du läsa fler böcker. För ju mer du läser, desto lättare kommer din hjärna att kunna prioritera, och ge dig signaler om hur du ska agera i olika dagliga situationer. Strukturen på dina dagar kommer att bli bättre, och ditt dagliga liv kommer att flyta lättare ju mer du läser!

Få en god natts sömn

Genom att läsa innan du går och lägger dig hjälper du din kropp och själ att komma till ro, vilket i sin tur leder till att du stressar ner och faller in i en bättre, mer avslappnad sömn. Ditt fokus skiftar också när du läser, om du till exempel har haft en jobbig dag på jobbet eller ett hektiskt schema imorgon och inte kan sluta tänka på allt som behöver göras, kan läsning definitivt hjälpa till med det! Ditt sinne kommer att fokusera på orden, meningarna och berättelsen i boken, snarare än på dina problem. Men välj en lugn och trevlig må-bra-bok att läsa innan läggdags, snarare än en skrämmande skräckhistoria som skrämmer upp dig!

Slutsats

Så ja, som du ser, så kan läsning förbättra ditt liv på många sätt, och fördelarna med att läsa är oändliga! Ett av de mest kraftfulla vapnen du kan ha i dagens samhälle är en bok och lite kunskap, och med detta kommer du långt. Det ger dig en chans att utforska världens olika möjligheter och samtidigt bli inspirerad!

 

LIKNANDE INLÄGG

rödbetshummus_recept_rekohyllan

Rödbetshummus

Rödbetshummus   Hummus är både enkelt och gott att göra själv hemma, denna är dessutom en färgglad variant gjord på rödbeta som piggar upp vilken

Läs mer »