Månadens Reko

Månadens Reko Oktober 2023 – Andreas Jakobsson

IMG_5016

Varje månad kommer vi att ha ”Månadens Reko” här på Rekohyllan där vi intervjuar en person som vi inspireras av och som vi tycker gör en positiv förändring för vår planet. 

Andreas Jakobsson driver bloggen Dumpstringslyx.com, och Facebooksidan ”Dumpstringslyx” som har 12 000 följare, där han delar medsig av sina fynd som han har hittat i butikernas sopcontainrar.  

Det är svårt att få fram exakta siffror på hur mycket mat som slängs varje år. 

Enligt Livsmedelsverket slänger varje person ca 33 kilo mat varje år i Sverige. Och då är inte svinnet från restauranger, mataffärer, bensinstationer, skolor med mera inräknade. 

FN:s jordbruks och livsmedelsorgan FAO gjorde ett försök till en global uppskattning som resultatet visade att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp, ett riktigt slöseri som påverkar planeten negativt på flera olika sätt, bland annat så står matsvinnet för 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

(Vilket motsvarar hälften av alla utsläpp från alla flyg-, väg- och sjötransporter som görs på jorden).

Matsvinn är en onödig del av matavfallet. Matsvinn är de livsmedel som hade gått att äta eller dricka om de hanterats på ett bättre sätt. Sådant som vi inte förväntas att äta, t ex skal, ben, brosk, hud, sump eller vissa sorters inälvor räknas inte som matsvinn, utan räknas som oundvikligt matavfall. 

 

När en morot har fel form, då 1 apelsin av 6 i ett nät har möglat (där resterande fortfarande är bra och fullt ätbara), om en konserv har fått en buckla, när svartpepparn nått sitt bäst-före-datum, då slänger de flesta mataffärerna det istället för att rea ut eller ge bort till behövande.

Skönhetsfel och ett bäst-före-datum betyder inte att maten är dålig, oftast är den fullt ätbar, något som Andreas fått se med egna ögon under alla hans år av dumpstrande.

 

– Du håller på med ”dumpstring/dumpsterdiving”, kan du förklara för läsarna som är nya med det begreppet vad det innebär?

Att dumpstra betyder att ta hand om mat eller prylar som andra har kastat.

– Är det olagligt att dumpstra? Och i så fall hur förhåller du dig till det? 

Ingen vet riktigt vad som gäller lagmässigt eftersom det aldrig har prövats i rättegång. I våras var det uppe ett fall där måltidspersonal åtalades för stöld för att de tagit hem mat som annars skulle ha kastats. De friades. För att något ska klassas som stöld måste nämligen den man tar av lida skada och det ansågs inte att Stockholms stad gjorde det. Men även om det var olagligt skulle jag ändå dumpstra. Att rädda mat och prylar från att eldas upp är tveklöst en bra sak att göra oavsett vad lagen säger.

– Att rota i soprum och containrar kan nog vissa tycka inte är särskilt reko, men det vi på Rekohyllan tycker att du gör som är väldigt inspirerande är att du sprider medvetenhet om hur mycket felfri mat som faktiskt slängs då du ser verkligheten med egna ögon. Hur länge har du hållit på med dumpstring? Och vad fick dig att testa för första gången? 

Jag har hållit på lite mer än tio år. Anledningen att jag började var för att jag fick reda på att en vän gjorde det. Jag följde med av nyfikenhet och blev fast.

– Vad har du för bakgrund? Har din familj haft det tufft ekonomiskt när du växte upp och haft ont om mat? 

Jag kommer från ett arbetarhem. Nej, vi hade aldrig ont om mat under min uppväxt. 

– Hur mycket mat slängs uppskattningsvis varje år i Sverige? 

Det är omöjligt att svara på eftersom det inte finns någon ordentlig statistik i Sverige. Naturvårdsverkets officiella statistik som kommer var annat år består mest av uppskattningar och i många kategorier är de uppskattningarna orimligt låga.

 

– Du har precis skrivit en bok, berätta lite om den! Varför har du skrivit den? 

”Dumpstringshandboken” är en reaktion på att knappt något har hänt under de tio åren jag har dumpstrat. Det kastas lika mycket m

at nu som när jag började. Ointresset för frågan från politiskt håll i Sverige är total. Och de flesta åtgärder butikerna kan göra för att minska svinnet som verkligen skulle fungera skulle också innebära minskad försäljning och sådana beslut tar aldrig vinstdrivande företag. Jag har mer eller mindre gett upp tanken på att företagen eller politikerna ska göra något åt saken och då blir det upp till vanligt folk att ta tag i saken själva och rädda det som räddas kan.

 

 

– Utöver dumpstring, gör du några andra medvetna och hållbara val i ditt liv?

Jag flyger inte och äger ingen bil.

 

– Vad vill du förmedla till de som slänger soporna/maten och respektive till de som använder soporna?

Jag har inget särskilt att förmedla. Företagen gör det som är mest lönsamt för dem, vilket är deras uppgift. De

t finns inget jag kan säga som skulle förändra det.

– Brukar du hitta annat än mat när du dumpstrar som inte hade behövt slängas?

Massor. Mat slängs mest eftersom det till stor del är färskvaror med ett datum på paketet som uppmanar folk och företag att slänga dem helt i onödan. Men allt möjligt slängs och vet man bara var man ska leta går det att hitta det mesta.

 

– Vad är de 3 största fynden du hittat sen du började? 

Ett kassaskåp som var för tungt att ta hem. En pall med ägg där några få var trasiga i fyra förpackningar. Runt 500 parmesanostar.

– Vad är det konstigaste du har hittat i en container? 

En oöppnad flaska champagne. Den kommer öppnas på releasefesten för ”Dumpstringshandboken”.

– Hur tycker du att systemet kan göra istället? 

Systemet behöver förändras genom politiska styrmedel om man ska komma till bukt med problemet. Som det ser ut nu är systemet som det är.

Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/matsvinn/fakta-om-matsvinn

https://matsvinnet.se/fakta-om-matsvinn/

 

 

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *