Månadens Reko

Månadens Reko September 2023 – Annika Sundin

6279D53E-F6BD-4F34-9AE6-134C86760ACB 2

Annika Sundin, ansiktet bakom instagramkontot @medveten_i_stan gästar oss september månad i Månadens Reko!

Varje månad kommer vi ha ”Månadens Reko” här på Rekohyllan där vi intervjuar en person som vi inspireras av och som vi tycker gör en positiv förändring för vår planet. 

Annika är en så kallad “Greenfluencer” som bor på Kungsholmen med sin man Robin och deras 2 barn. Hon arbetar som egenföretagare inom hållbar förändring och kommunikation. Annikas första graviditet var början på hennes uppvaknande, och sen barnen kom har hon valt att inte arbeta heltid för sin egen hållbarhets skull och för att vara med barnen så mycket som möjligt.

Annika älskar loppisar och second hand och syr till och med egna kläder av gardiner! “Jag har sämst tålamod, men om jag kan köpa nästan allt second hand kan alla.”

 

–       Vad fick dig att bli intresserad av hållbarhet och den typen av livsstil? Finns det något specifikt ögonblick eller händelse som fick dig att engagera dig i detta område?

Det var när jag blev gravid med mitt första barn, 2008.

 

–       Hur skulle du beskriva begreppet “hållbarhet” och vad innebär det för dig personligen?

Det handlar om att leva idag utan att det påverkar kommande generationer. Summerat för mig är hållbarhet snällhet. Om att vara snäll mot oss själva, mot andra och moder jord.

 

–       Vilka är några av de viktigaste hållbarhetsprinciperna eller värderingarna som du följer i ditt eget liv? Hur har de påverkat din vardag?

Jag tänker att det är viktigt att agera på saker som vi gör ofta i vår vardag, t ex mat och konsumtion samt sådant som ger stort avtryck, som transport. Vi ska såklart börja med oss själva, men det viktigaste vi kan göra är att få med oss fler personer så att vi blir riktigt många. Det kan vi göra bland familj, vänner, i föreningen, och på jobbet – ja överallt!

 

–       På ditt Instagramkonto delar du inspiration och tips om hållbarhet. Vilken typ av budskap försöker du förmedla till dina följare?

Att vi alla kan göra skillnad. Det handlar bara om att agera. Och så lever jag efter och tipsar ofta om ett uttryck jag kom på för ett antal år sedan ”No fun no change” – omställningen kan inte handla om pekpinnar och förbud, vem vill då ställa om?

 

–       Hur kan man på ett praktiskt sätt integrera hållbarhet i vardagen? Vilka åtgärder eller förändringar skulle du rekommendera för någon som vill leva mer medvetet?

Ta en förändring eller ett område åt gången. Jag tror inte på att vända upp och ned på hela livet samtidigt. Men se till och bara gört’! Det värsta vi kan göra är ingenting.

 

–       Vilka utmaningar och hinder har du mött på vägen mot en mer hållbar livsstil? Hur har du hanterat dem?

Den största utmaningen för mig är alla normer, föreställningar och vanor. Samt all reklam (inklusive influencers) som vi överöses med varje dag, överallt.

 

–       Har du några råd eller tips för personer som vill göra hållbara val men känner att det kan vara överväldigande eller svårt att komma igång?

Gör en klimatkalkylator på nätet och se var dina största utmaningar finns. Inspireras av andra som redan har kommit en bit på vägen. Inspiration är det som får oss att förändra oss!

 

–       Hur kan hållbarhet och medveten livsstil spridas och bli mer tillgängliga för en bredare publik? Vilka förändringar i samhället skulle underlätta för människor att göra mer medvetna val?

Vi behöver bli fler som pratar om och visar upp våra hållbara val. Med 25% får vi till en tippingpoint! På systemnivå måste det bli lätt att göra rätt, typ som att det ska vara tryggt att ta cykeln eller billigt att ta tåget.

 

–       Vad ser du som några av de största utmaningarna för hållbarhet på global nivå? Finns det några specifika områden eller problem som du tycker vi behöver fokusera mer på?

Vi behöver adressera de riktigt stora utsläpparna som oljeindustrin, cementindustrin, skogsbruket och textilindustrin. Självklart också livsmedelsindustrin som står för 1/3 av de globala utsläppen.

–       Vilka framsteg har du sett inom hållbarhetsområdet på senare tid som ger dig hopp och optimism inför framtiden?

Alla företag som ställer om, politik som går före – just nu EU och personer som vaknar upp och ställer om. Det finns massor att glädjas åt.

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0