DIY Inspiration

Gör ditt egna schampo! DIY-Guide

Natural cosmetics for skin care with lemon. Organic beauty product with citrus on a pink background.

Tappar du hår, har du mjäll och/eller klåda i hårbotten? Är din hårbotten fet och oljig? Har du testat många olika dyra hårvårdsprodukter men ändå kvarstår dina problem!? Läs isåfall detta blogginlägg!

Håret och hudens pH-värde bör vara ungefär mellan 3,5 – 5,5. Det betyder att det är viktigt att använda hårvårdsprodukter som ligger nära detta pH-intervall för att bibehålla balansen och därigenom främja en hälsosam hud och ett välmående hår. Håret mår bra av en sur miljö, men många hårvårdsprodukter på marknaden har ett pH-värde på ca 9-10, vilket är alltför basiskt och kan då resultera i torrt och irriterat hår och hårbotten.

En för hög pH-nivå kan även ge upphov till svamp och mjäll eftersom hårbotten behöver en surare miljö för att motstå bakterier och svamp.

Vad är pH? Det är en skala som mäter hur sur eller basisk en vattenlösning är. En neutral pH-nivå är 7. Ett värde under 7 är surt, medan ett värde över 7 är basiskt. Därför är det viktigt att välja produkter med liknande pH-värde som hud och håret naturligt brukar ha för att inte störa balansen i håret och huden.

Syftet med schampo är att öppna fjällskikten för att effektivt rengöra håret. Därför bör schampo alltid ha en högre pH-nivå än balsam. Om schampot har en för hög pH-nivå och är mycket basiskt kan det dock resultera i att håret tappar för mycket fukt, blir torrt och frissigt. På samma sätt som schampots höga pH-värde öppnar fjällskikten, så försluter balsamets lägre pH-värde dem.

Undvik också schampo och balsam med för lågt (surt) pH-värde, eftersom det kan orsaka problem som sveda, irritation, torrhet och en överdrivet oljig hårbotten.

Ett tips är att blanda lite av ditt schampo & balsam med äppelcidervinäger eller saft från citron/lime för att göra det surare när du tvättar håret, eller avsluta med en surskölj (äppelcidervinäger + vatten) för att balansera hår och hårbotten.

När du emellanåt tvättar ditt hår med detta schampo som ni kommer lära er hur man gör här nedan, så får ditt hår vila från vanligt förekommande ämnen som finns i schampon som tex sulfater och salter (sodium) som i sin tur torkar ut håret! Rekohyllans hårvårdsprodukter har schyssta innehållsförteckningar, så du behöver ej oroa dig för att utsättas för onödiga kemikalier som i sin tur kan rubba ditt hår och hårbottens välmående.

 

“Borde jag sluta tvätta håret helt med schampon som innehåller sulfater och salter om de nu torkar ut håret så mycket?”

Kanske du undrar? Svaret är nej. Sulfater och salter rengör håret väldigt effektivt, och just sulfater är extra effektiva på att rengöra håret, mer än schampon som bara innehåller salter. Salter torkar ut håret mer än sulfater men är inte lika effektiva på att rengöra. Vi rekommenderar att du 1-2 gånger i månaden tvättar håret med ett schampo som innehåller antingen sulfater, salter, eller både och, för att göra en Deep Cleanse, och göra rent håret på djupet. Och däremellan göra rent håret med detta hemgjorda schampo för att ditt hår ska återhämta sig!

Du kan såklart undvika schampon med salter och sulfater helt, men upplever du att ditt hår efter ett tag inte blir rent, gör då en Deep Cleanse. När du gör en Deep Cleanse, schamponera håret 2 gånger.

Sulfater har målats upp som en bov inom skönhetsbranchen ett bra tag, särskilt inom de naturliga hud och hårvårds kretsarna, men sulfater är inte skadligt för ditt hår om du använder det bara 1-2 gånger i månaden då det är väldigt effektivt på att göra rent! Såklart finns det de mindre bra sulfaterna på marknaden som kan vara bra att undvika, men alla sulfater är inte dåliga. 

Sulfater löser upp fett och oljor. Sulfater finns i tex tvål, rengöringsmedel, diskmedel, schampo, osv.

Många nya dyra hårvårdprodukter marknadsför sig som “fria från sulfater”, vilket absolut kan vara bra! Men vad innehåller de nästan alltid istället? Salter. Salter som torkar ut håret minst lika mycket men som inte rengör lika effektivt. Vissa kan uppleva en viss förbättring ett tag men sen är de tillbaka där de började med samma problematik. Torrt hår, kliande hårbotten, fett & oljigt hår, håravfall.

Att byta ut ditt schampo med sulfater till ett med bara salter kommer mest troligt bara att torka ut ditt hår mer och inte göra rent ditt hår lika effektivt med tiden.

Men de flesta tvättar håret 2-3 gånger i veckan. Och då är det varken bra att använda ett schampo med sulfater eller ett med salter. Båda torkar ut hår och hårbotten! Nyckeln till ett friskt, rent, starkt hår är att låta ditt hår vila från alla produkter emellanåt. (Kombinerat med andra faktorer som stresshantering, näringsrik kost, bra sömn osv men det går vi igenom i ett annat blogginlägg).

Använder du produkter som innehåller silikoner bör du tvätta ditt hår med sulfater iallafall 1-2 gånger i månaden då schampon utan sulfater, tex detta DIY-schampo, eller schampon med bara salter, inte kan rengöra håret från silikonerna effektivt, vilket resulterar i problem som torrt hår då silikonet lägger sig som en beläggning på håret som får det att se risigt och smutsigt ut efter några dagar, vilket eskalerar om du fyller på med mer och mer silikoner utan att ha rengjort håret ordentligt innan. Många missar det här när de slutar med ett schampo med sulfater och fortsätter använda sitt serum och värmespray som innehåller silikoner. Förutom många stylingprodukter så innehåller även många balsam på marknaden silikoner.

Det här är också varför folk som börjar med balsam-metoden (No-poo) blir uppmanade att först göra rent håret ordentligt med ett schampo med sulfater.

På Rekohyllan.se finns det inga produkter med silikoner. 

Här kommer recept på två varianter av DIY schampo:

Båda är näst intill identiska, bara att ena innehåller kamomill och det andra grönt te. Ingredienserna med en länk går att köpa hos oss på Rekohyllan.se.

För receptet med grönt te behöver du:

Placera grönt te i en skål och häll över 2 dl hett vatten. Täck över med ett lock och låt dra tills det kylts ner till rumstemperatur. Sila bort tebladen och vispa nu ihop Xantangummi med med teet. Vispa tills du får en en slät konsistens utan klumpar. (Det kan ta ett litet tag så om du vill kan du blanda dessa ingredienser med en elvisp eller mixer istället).

Blanda nu ner Aloe Vera gel i blandningen. Ha sedan i Coco-glucoside och blanda försiktigt. Blanda därefter i olivolja och äppelcidervinäger.

Blanda nu om du vill i några droppar av en valfri eterisk olja.

Testa nu ditt schampo med en pH-sticka! Om ditt schampo har ett pH över 5,5 så pressa i lite mer citronsaft. Testa med en ny pH sticka och pressa i mer citronsaft tills ditt schampo ligger omkring pH 4,5-5,5! Om pH-värdet blir lägre än 4,5, ha i lite mer vatten för att höja pH-värdet.

Nu är ditt schampo färdigt! Antingen kan du använda din blandning direkt, eller så kan du förvara den i en försluten burk/flaska i kylen upp till en vecka. Den innehåller inga konserveringsmedel så därför bör den användas inom 1 vecka.

För receptet med kamomill behöver du:

Placera kamomill i en skål och häll över 2 dl hett vatten. Täck över med ett lock och låt dra i 10-12 timmar. Sila bort kamomillblommorna och vispa nu ihop Xantangummi med med kamomillextraktet. Vispa tills du får en en slät konsistens utan klumpar. (Det kan ta ett litet tag så om du vill kan du blanda dessa ingredienser med en elvisp eller mixer istället).

Blanda nu ner Aloe Vera gel i blandningen. Ha sedan i Coco-glucoside och blanda försiktigt. Blanda därefter i olivolja och äppelcidervinäger.

Blanda nu om du vill i några droppar av en valfri eterisk olja.

Testa nu ditt schampo med en pH-sticka! Om ditt schampo har ett pH över 5,5 så pressa i lite mer citronsaft. Testa med en ny pH sticka och pressa i mer citronsaft tills ditt schampo ligger omkring pH 4,5-5,5! Om pH-värdet blir lägre än 4,5, ha i lite mer vatten för att höja pH-värdet.

Nu är ditt schampo färdigt! Antingen kan du använda din blandning direkt, eller så kan du förvara den i en försluten burk/flaska i kylen upp till en vecka. Den innehåller inga konserveringsmedel så därför bör den användas inom 1 vecka.

Kamomill: Har avslappnande och anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper att rena och lugna hårbotten.

Grönt Te: Rik på antioxidanter! Innehåller panthenol som stimulerar hårbotten, mjukar upp hårstråna, och stärker hårsäckarna. Grönt te är också rikt på theanine och koffein som stimulerar hårbotten och blodkärlen, som i sin tur gör så att näring enklare når hårsäckarna som stimulerar mer hårväxt.

Aloe Vera: Har lugnande egenskaper, hjälper också till med att rena hårbotten tack vare sin antibakterie-och antisvamp egenskaper. Innehåller flera näringsämnen som protein, magnesium, zink, kalcium, vitamin A, C, E och B12 och 18 av de 20 essentiella fettsyrororna. Aloe Vera förbättrar blodcirkulationen när den kommer i kontakt med huden. Bättre blodcirkulation innebär att mer näring kommer till hårbotten som förbättrar hårtillväxten.

Aloe Veras pH ligger mellan 4,5-5,5 så den är perfekt för att balansera en irriterad kliande hårbotten!

 

Olivolja: Innehåller enzymen 5-alpha reductase som motverkar produktionen av DHT, en vanlig orsak bakom skallighet hos män. Innehåller även en perfekt komposition av fettsyror som tillåter den att enkelt absorberas av håret. Ökar hårets volym och är mjukgörande.

 

 

 

Coco-glukosid: Milt skummande och renande tvättaktivt ämne, tillverkad av olika vegetabiliska oljor.

Citron: Innehåller citronsyra som balanserar pH-värdet från basiskt till surt.

Xantangummi: Naturligt förtjockningsmedel

Äppelcidervinäger: Stänger hårets fjällskikt och ger ett vackert lyster!

 

 

Rosmarinolja: stimulerar hårväxt, gör håret

starkare och lugnar hårbotten.

Lavendelolja: lugnar hårbotten och stimulerar hårväxt.

 

 

Om du vill kan du byta ut citron mot apelsin eller lime i recepten. 

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0