Inspiration

Kanel – allt du behöver veta

kanel

Kanel – allt du behöver veta om en av världens mest älskade kryddor!

 

Kanel är en krydda som är känd för sin unika smak och doft, och har använts i matlagning och medicin i flera århundraden.

 

Kanel har varit en eftertraktad handelsvara i många år, och dess historia är fylld med fascinerande fakta och legender. Den aromatiska krydda har använts sedan antiken och har varit en värdefull handelsvara genom tiderna.

 

Kanel är känd för sin unika smak och doft och används ofta i bakverk och matlagning. Den omtyckta kryddan har dessutom visat sig ha många positiva hälsoeffekter.

 

Bakgrund

 

Kanelträdet är en tropisk växt som är en del av Lauraceae-familjen och kommer ursprungligen från Sri Lanka. Trädet odlas även i andra delar av världen såsom Indien, Indonesien, Kina och Vietnam. Trädet kan växa upp till 9 meter högt och har glänsande gröna blad och små vita blommor. Kanelträdet bär frukt som ser ut som små lila bär. dock är det själva barken på trädet som används för att skapa den populära kryddan!

 

För att få fram kryddan skalar man av barken som sedan torkas och rullas till kanelstänger. Kanel kan också malas till ett fint pulver, som är mer lättanvänt i matlagning.

 

Historia

 

Kanel har en lång och rik historia som sträcker sig över flera århundraden. Det finns historiska bevis för att kanel har använts i matlagning och medicin i mer än 4000 år. Kryddan var en eftertraktad handelsvara i antikens värld och användes ofta som en valuta.

 

Under medeltiden var kanel en viktig handelsvara för Venedig och Genua, som styrde mestadels av handeln med kryddor från Asien och använde den för att skapa handelsvägar över hela Europa. Det var också en viktig krydda för araberna och en av de handelsvaror som transporterades längs den berömda Sidenvägen.

 

En av de mest fascinerande legender om kanel kommer från antika Egypten. Enligt legenden skulle kanel skapas genom att en fågel, som kallades Phoenix, skulle samla stora kanelstänger och använda dem för att bygga sitt bo. När boet fattade eld skulle fågeln brinna upp och en ny Phoenix skulle födas ur askan, med kanelstängerna som dess fjädrar.

 

Hälsoeffekter

 

Förutom flitig användning i matlagning och bakning, har kanel också visat sig ha många hälsofördelar. Forskning har visat att kanel kan bidra till att sänka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes. Kryddan kan även minska inflammation i kroppen och har visat sig ha anti-karcinogena egenskaper.

 

Kanel har också använts som huskur för att lindra smärta och inflammation i leder och muskler. Kanelolja har visat sig vara effektiv för att lindra smärta vid menstruationskrämpor. Den aromatiska kryddan innehåller även en mängd antioxidanter som kan hjälpa till att skydda kroppen mot fria radikaler som kan orsaka skador på celler och DNA.

 

Så hur kan du dra nytta av kanelens hälsoeffekter? Det är enkelt! använd den när du ak i matlagning och bakning. Strö lite kanel på havregrynsgröten eller på en skiva rostat bröd för att lägga till en extra smakdimension. Du kan också använda kanel i smoothies eller i bakverk som kanelbullar eller äppelpaj.

 

Två olika typer av kanel

 

Det finns faktiskt två olika typer av kanel: kassiakanel och ceylonkanel. De skiljer sig från varandra både i smak och hälsosamma egenskaper.

 

Kassiakanel, även känd som kinesisk kanel, är den vanligaste typen av kanel som säljs i matbutiker runt om i världen. Det kommer från kassiakanelträdet, som är en art i samma släkte som kanelträdet, men har en annan botanisk karaktär. Kassiakanel har en stark och kryddig smak och doft, och det används ofta i matlagning och bakning. Kassiakanel innehåller en förening som kallas kumarin, som kan vara giftig i stora mängder.

 

Ceylonkanel, även känd som “riktig” eller “äkta” kanel, kommer från kanelträdet och är mer exklusiv och hälsosam. Ceylonkanel har en mildare smak och doft än kassiakanel, och innehåller mindre mängder av kumarin än kassiakanel, vilket gör det till ett säkrare alternativ för personer som vill undvika höga doser av ämnet.

 

Så för att sammanfatta: Kassiakanel är den vanligaste typen av kanel som säljs i matbutiker, och har en stark och kryddig smak, medan Ceylonkanel är den att föredra, med en mildare smak som anses vara den hälsosammare av de två.

 

Sammanfattning

 

Kanel är en mycket omtyckt och populär krydda med aromatisk smak. Dessutom har den en lång och fascinerande historia som sträcker sig över flera århundraden. Det har visat sig ha många positiva hälsoeffekter som att sänka blodsockernivåer, minska inflammation och även verka anti-karcinogent. Kanel kan lätt användas i matlagning och bakning för att lägga till en extra smakdimension till dina favoriträtter. Så nästa gång du lagar mat eller bakar, överväg att använda kanel för att dra nytta av dessa många egenskaper!

 

Lämna en Kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
0