Veganska och glutenfria våfflor
Lördag 25 mars är det dags för våffeldagen och vad passar då inte bättre än att göra veganska och glutenfria våfflor dagen i ära! Här kommer ett enkelt recept för dig som vill undvika animalier och gluten i dina våfflor:
Använd gärna ekologiska ingredienser!
Ingredienser (ca 10 våfflor)
3,5 dl glutenfritt havremjöl
4,5 dl glutenfri havremjölk
1 dl glutenfria havregryn
1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Till att smörja järnet:
Mjölkfritt flytande margarin
Till topping:
Mjölkfri grädde
Sylt eller färska bär
Gör så här:
- Sätt på våffeljärnet, tillsätt en klick med margarin i ”formen” och stäng locket.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt sedan havremjölken och kokosoljan och rör ihop till en smet.
- Låt svälla i ca 15 min. Smeten kan då bli lite tjock, späd ut med vatten vid behov och rör runt. Smeten ska vara krämig – inte för fast och inte för lös.
- Ta 1 dl våffelsmet och klicka i våffeljärnet, se till att smeten täcker hela ”formen”. Stäng locket och grädda i några minuter. Klart!
Obs: Tillsätt en klick med margarin i järnet mellan varje våffla för att undvika att de fastnar. De blir även extra frasiga!
Toppa gärna våfflorna med mjölkfri grädde och färska bär eller sylt.
Varför firar vi våffeldagen?
Våffeldagen är historiskt en kristen högtid och kallas även för Maria bebådelsedag. Dagen står även för skiftet från vinter till vår, varför den även benämns som vårfrudagen. Men vad är vad och varför äter vi egentligen våfflor på denna dag?
Maria bebådelsedag är från början en kristen högtid och markerar dagen då jungfru Maria fick beskedet av ängeln Gabriel att hon bar på Guds son, Jesus. Det är alltså därför vi firar den just den 25 mars – alltså nio månader innan Jesus ska ha fötts.
Dagen kom senare även att markera skiftet från vinter till vår: vårfrudagen. I dåtidens svenska bondesamhället var årstidsväxlingarna viktiga och här firades starten på vårbruket och att det började bli ljusare. Fram till mitten av 1700-talet inföll även vårdagsjämningen på vårfrudagen.
Men våfflorna då?
Så hur blev Maria bebådelsedagen och vårfrudagen till våffeldagen? Med orden ”vår” och ”fru” syftar man på jungfru Maria. Vårfrudagen kunde i vissa dialekter uttalas som ”vafferdagen”, vilket påminner om det tyska ordet ”vaffel”, alltså våffla. På så vis blev vårfrudagen till våffeldagen!
Våfflorna man åt förr i tiden var dock inte lika smakrika och söta som de vi är vana vid idag. Den moderna våfflan började leta sig in i det svenska samhället först i slutet av 1800-talet.