Magiskt goda Carob-bollar, veganska & nötfria!
Carob är en typ av träd som är infödd till Medelhavsregionen. Det vetenskapliga namnet för carobträdet är Ceratonia siliqua. Carob producerar ätbara frukter, som ibland kallas carob bönor eller carob nötter, men är tekniskt sett fröskidor.
Carob fröskidor är mörkbruna och har en söt, något karamellaktig smak. De kan ätas som de är, men de är mer vanligt förekommande i bearbetad form. Carobpulver, till exempel, är en populär ersättning för kakao och choklad eftersom det har en liknande smak men är fri från koffein och theobromin, vilket gör det till ett bra alternativ för personer som försöker minska sitt intag av dessa ämnen.
Carob är även känt för att vara rikt på fiber och innehåller även viktiga näringsämnen som kalium, kalcium och E-vitamin. Dessutom är den lägre i fett och kalorier än choklad, vilket kan göra den till ett hälsosammare alternativ för dem som försöker begränsa sitt intag av dessa ämnen.
Carob är också bra för matsmältningshälsan eftersom det är en naturlig källa till pektin, en typ av fiber som hjälper till att reglera matsmältningssystemet. Pektin är också känt för att hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna i blodet.
Recept på ca 20-25 st små Carob-bollar:
•50g russin
•50g torkade fikon
•1 dl riven kokos
•1 tsk ceylonkanel
•2 msk Carob + lite att rulla i
•1,5 dl solrosfrön
•2 msk kokosolja
•en nypa salt
•2 msk kokosgrädde
Gör så här:
Ta bort den hårda udden från fikonen. Kör alla ingredienser i en matberedare. Rulla till små bollar och rulla sedan i lite carobpulver. Ät och njut!