Jordgubbssylt med kokossocker
Du behöver:
– 250g jordgubbar
– 1/2 dl kokossocker
– 1 tsk saft från citron
Gör så här:
– Skölj och rensa jordgubbarna och skär upp i små bitar.
– Lägg i samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Koka långsamt under omrörning i ca 10 minuter, mosa jordgubbarna när de mjuknar lite med en gaffel.
– Häll upp i en liten bruk och ät tillsammans med panacotta, naturell yoghurt, pannkakor eller på en skiva bröd.
Några intressanta fakta om kokossocker:
– Kokossocker tillverkas av nektar från kokospalmer och är därför ett naturligt sötningsmedel utan tillsatser eller kemikalier.
– Kokossocker har ett lågt glykemiskt index (GI), vilket betyder att det inte höjer blodsockernivån lika snabbt som vanligt socker. Detta kan vara fördelaktigt för personer med diabetes eller insulinresistens.
– Kokossocker innehåller små mängder av vitaminer och mineraler som järn, zink, kalium och kalcium. Även om mängden näringsämnen är små, så är det fortfarande en fördel jämfört med vanligt socker som saknar näringsämnen helt.
– Kokospalmer är en hållbar gröda som kräver mindre vatten och resurser än andra grödor som odlas för att producera socker.
Det är dock viktigt att komma ihåg att kokossocker fortfarande är en form av socker och bör användas sparsamt i en hälsosam diet.